Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş ışınlarının dik geldiği ve göz sağlığını olumsuz etkileyebileceği bir döneme girilirken, optisyen Nazif Eken, güneş gözlüğü seçerken öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış ürünleri tercih etmek gerektiğini vurguladı. Gözlük camlarının mutlaka ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlayan bir kaplama ile donatılmış olması gerektiğini belirten Eken, bu konuda güvenilir optikçilere başvurmak gerektiğine dikkat çekti. 

MUTLAKA ULTRAVİYOLE OLMALI

Sağlık açısından doğru gözlük seçiminin önemli olduğunu belirten Eken, “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte biliyorsunuz güneş ışınları dik gelir. Dik geldiği zaman da maalesef ultraviyole ışınlarına maruz kalırız. Bunun için mutlaka gözlük camlarının Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikada olan gözlükleri tercih etmeliler. Gözlük camlarının mutlaka ultraviyole ışınından korunmalı kaplamayla olması gerekiyor. Bunun için mümkünse gözlükçülerimize bu belgeleri isteyerek alışveriş yapılsın. Kaliteli gözlük camları zararlı ışınların yani UV başta olmak üzere zararlı ışınların gözümüze girmesini engeller” dedi.  

GÖZLÜK AKSESUAR DEĞİLDİR 

Eken, güneş gözlüklerinin sadece bir moda aksesuarı olmadığını, aynı zamanda göz sağlığı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak “Maalesef çarşıda, pazarda ya da birçok butikte, bazı yerlerde güneş gözlüğü satılıyor. Bu gözlüklerin UV kaplamalı olduğunu bilmiyor vatandaşımız. Oraya güvenip alıyor. Bir kere öncelikle güneş gözlüğü bir aksesuar değildir. Güneş gözlüğü bir sağlık aracıdır. Bunun için mutlaka optikçileri, gözlükçüleri tercih etsinler” diye konuştu. 

GÖZLÜĞÜ OPTİKÇİDEN ALIN 

Bu nedenle, gözlük seçerken yalnızca moda trendlerine değil, sağlık kriterlerine de önem verilmesi gerektiğini ifade eden Eken, “Sıradan gözlükler değil de mümkün olsun olduğunca bütçeleri biraz zorlasalar da kaliteli gözlük almalarını tavsiye ediyorum. Biliyorsunuz UV ışınları katarak başta olmak üzere zararlı Işınlar, göz kurulu, buna benzer baş ağrıları kalıcı hasar verir gözde ve bunun tedavisi yoktur. Ancak ameliyat veya buna benzer şeyler söz konusudur. Bunu dikkate almak gerekiyor. Benim en önemli tavsiyem lütfen gözlüklerinizi optikçilerden alın” diye kaydetti. 

KALİTESİZ ÜRÜNDEN UZAK DURUN

Sahte ve kalitesiz ürünlerden kaçınılması gerektiğini belirten Nazif Eken, bütçeye uygun ancak kaliteli ürünlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekerek, “Vatandaşın sahte gözlüğü anlama şansı yok. Bunun bence en önemli birinci maddesi az evvel bahsettiğim gibi bizler gibi Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Müdürlüğünce sertifikalı ruhsatlandırılmış gözlükçüleri tercih etmeleri. İkincisi de sertifikalı ürün almalı. Optikçilerde böyle sahte ürün, kalitesiz ürün asla olmaz. Ucuzluğundan kaçınmak lazım” diye konuştu. 

“UCUZ ÜRÜNLERİ TERCİH ETMEYİN”

Optikçilerde her bütçeye uygun güneş gözlüğü alabileceklerini ifade eden Eken göz sağlığının önemine değinerek, şunları kaydetti: 

“Biz gözlükçülerde her bütçeye uygun güneş gözlüğü var. Ortalama bir güneş gözlüğüne 3 bin 500 lira ile artık sınırsız maddi gücüne göre yukarıya doğru fiyatlar var. Bütçesine uygun ama kaliteli ürün tercih edin. Çok ucuz ürünleri lütfen tercih etmeyin.  Herkes mutlaka bir kere de olsa göz doktoruna gitsin. Özellikle çocuklarımızı lütfen ihmal etmeyelim. Çünkü göz tembelliği başta olmak üzere gizli problemler var. Çocukları fark edemiyor aileler. Mutlaka herkesin başta çocuklar olmak üzere mutlaka bir kere göz doktoruna gidin.”