GÜNLÜK KİRAYA VERİLEN DAİRELER

Son zamanlarda aylık, haftalık ya da günlük kiralanan evlerle ilgili bir sürü iddia ortaya atılıyor. Antalya’da bunun çok yaygınlaştığı iddia ediliyor.  Antalya’ya tatile gelen yerli ve yabancı turistlerden bazılarının otel yerine bu tür evlerde kaldığı konuşuluyor.  

Abone Ol

Ben 2005 yılından beri Konyaaltı’nda oturuyorum. 8 dairelik bir apartmanda yaşıyorum. 18 yıldır da aynı adresteyim.  Haliyle Konyaaltı’nı ve de ikamet ettiğim mahalleyi de çok iyi tanıyorum.  Benim çevremde öyle aylık, haftalık ya da günlük kiraya verilen bir tane bile ev yok. Varsa da ben bilmiyorum.  

***

Örneğin benim ikamet ettiğim apartmandaki 8 dairenin altısında mülk sahipleri oturuyor.  Sadece iki dairede kiracı var.  Biri eşyalı olarak kiraya verildi. Diğeri boş olarak. Eşyalı olarak kiraya verilen giriş kattaki dairenin sahibi Almanya’da yaşıyor. Sahibi Türk kökenli Alman vatandaşı. Yazları kalmak için birkaç yıl önce satın almışlardı. Sonra eşyalı olarak kiraya vermeye başladılar.  

***

Bizim apartmanın zemin katında olduğu gibi yazları kalmak için alınıp eşyalı olarak kiraya verilen ev sayısı Antalya’da bir hayli fazla. Bu tür evlerde kalan kiracılar sık sık değişiyor. Kira fiyatı da her kiracı değişiminde güncellendiği için boş olarak kiraya verilen dairelerden çok daha fazla gelir getiriyor.  

***

Son zamanlarda bu yüzden eşyalı olarak kiraya verilen daire sayılarında da belki de bu yüzden bir artıştan bahsedilebilir. Muhtemelen turizmciler de bu tür kiralamalardan yakınıyor. Ama evini eşyalı olarak yıllık kiraya verenlere kimsenin bir diyeceği olamaz. Şayet vergisini de ödüyorsa sorun yok.

***

Şimdi bu tür evlerin hem kayıt altına alınması, hem de kısa süreli kiracılar için diğer kat maliklerinden izin alınması için bir çalışma yapılacağından söz ediliyor.  Böyle bir izni kat maliklerinin vereceğini pek sanmıyorum.  Çünkü kimse girenin çıkanın belli olmadığı bir yerde oturmak istemez.  Çünkü tedirgin olur. Ayrıca kısa süreli daireleri kimler kullanır? Hepsi için söylemiyorum. Ancak, saatlik, günlük ya da haftalık kiraya verilen evleri ağırlıklı olarak kaçamak yapmak isteyenler ya da hakkında arama kararı olanlar tercih edebiliyor. Yani kanun kaçakları.

***

Adliye muhabirliğimden biliyorum. Polise ya da jandarmaya yakalanmaktan endişe edenler sık adres değiştirirler. Böyleleri ya başkalarının adına kiralanan yerlerde kalırlar, ya da sahte kimlik kullanırlar.  Şayet kısa süreli kiralanan evler kayıt altına alınmak isteniyorsa, bu konuda apartman yöneticileri ile irtibat kurulması gerekiyor.  Mahalle muhtarları ve apartman yöneticileri ile koordinasyon sağlanması halinde bu sorun çözüme kavuşturulabilir.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }