Dünya

Hamas Lideri Yahya Sinwar öldürüldü

Hamas lideri Yahya Sinwar, katil İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği bir saldırıda hayatını kaybetti.

Abone Ol

Katil İsrail, Orta Doğu'yu kana bulamaya devam ediyor...

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de sistematik soykırım ve işgal politikası sürdürüyor.  Gazze'nin ardından göznünü Lübnan'a da diken İsrail, hava saldırıları ile Beyrut'u belirli aralıklarla vuruyor. Gazze'de Hamas'la Lübnan'da Hizbullah'a saldıran İsrail, iki örgütün idari yöneticilerine karşı suikastler düzenlemeye girişti.

Geçrğimiz aylarda İran'da Hamas lideri İsmail Haniyye'yi suikastle öldürelen İsrail, ardından Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ı suikastle öldürmüştü.

Tansiyonu yükselten bu suikastlerle Orta Doğu'da gerilim tırmanırken, İsrail'den bir süikast daha gerçekleşti.

İsrail, Haniyye'nin öldürülmesinin ardından Hamas'ın başına geçen Yahya Sinwar'ı  Gazze Şeridi'nde düzenlediği bir saldırıda öldürdü.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: "SİNVAR ÖLDÜRÜLDÜ"

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Hamas lideri Yahya Sinwar’ın öldürüldüğünü duyurarak, "Yahya Sinwar, İsrail ordusu askerleri tarafından etkisiz hale getirildi" dedi.

Katz, bu olayın rehinelerin kurtarılması ve Hamas ile İran'ın etkisinden arındırılmış bir Gazze için bir fırsat sunduğunu öne sürerek, “İsrail'in bu kritik hedeflere ulaşabilmesi için her zamankinden daha fazla desteğinize ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu ve iç istihbarat servisi Shin Bet'in ortak açıklamasında ise, "Bölgedeki operasyon sonrasında yapılan kimlik tespiti sürecinin tamamlanmasının ardından Sinwar'ın hayatını kaybettiği tespit edilmiştir" denildi.

DİKKAT ÇEKEN DETAY

Geçtiğimiz günlerde, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi'nin toplantısında yayınlanan görüntüler, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın durumu hakkındaki belirsizlikleri artırmıştı.

Toplantı odasındaki televizyonda, Sinvar'ın fotoğrafının üzerindeki soru işareti dikkatlerden kaçmamıştı.

JOE BİDEN: DNA TESTLERİ ÖLÜMÜ DOĞRULADI

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğüne dair haberlerin ardından ABD Başkanı Joe Biden'dan açıklama geldi. Beyaz Saray'dan Biden adına yapılan açıklamada, "DNA testleri Sinvar'ın öldüğünü doğruladı" denildi. Biden, "Yahya Sinvar, tüm bu hedeflere ulaşmanın önünde aşılmaz bir engeldi. Bu engel artık yok. Ancak önümüzde yapmamız gereken çok iş var" ifadelerini kullandı.

"ŞEHİT OLMAYI TERCİH EDERİM"

Yahya Sinvar, "Düşmanın bana verebileceği en büyük hediye beni öldürmektir. 59 yaşındayım. Kalp krizi, corona veya felç ile ölmektense şehit olarak ölmeyi tercih ederim." ifadelerini kullanmıştı.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu’nun mimarı olarak kabul edilen Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze’deki Han Yunus mülteci kampında doğdu.

1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesi Mecdel Askalan’dan (Aşkelon) kaçtı.

Eğitimini Gazze İslam Üniversitesi'nde tamamlayan Sinvar, burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

1989'da iki İsrail askerinin ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin kaçırılıp öldürülmesini organize ederek İsrail tarafından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2011'de kaçırılan bir İsrail askeri karşılığında yapılan esir takasında 1.026 kişiyle birlikte serbest bırakılana kadar 22 yıl hapis yattı.

31 Temmuz 2024'te İsmail Haniye'nin öldürülmesi sonrasında Hamas, 6 Ağustos'ta Yahya Sinvar'ı hareketin yeni "genel lideri" ve aynı zamanda yeni Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak atadı.

Haniye’nin ardından Sinvar’ın göreve gelmesi, “daha radikal bir dönemin başlayacağının işareti” olarak değerlendiriliyordu.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }