Havaların ısınmasıyla birlikte, insanların serinlemek için havuzlara olan ilgisi artıyor. Ancak, havuz kullanımının keyfini çıkarırken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar söz konusu olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, havuzların bakımı ve temizliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. İbrahim Atmaca, havuz kullanımının başlamadan önce havuzların kapsamlı bir ana bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. 


KESİNLİKLE KONTROL EDİLMELİ
Geçmiş yıllarda havuz kazalarında karşılaşılan üzücü durumlara dikkat çeken Atmaca, “Havuz kazalarında çocukların ayaklarının sıkışması gibi çok üzücü kazalara rastladık. Özellikle iki vakumlu nokta var havuzlarda. Bir vakum nozulu dediğimiz daha çok yan duvarda bulunan ve havuz operatörünün havuzu süpürme işlemi için akşamları süpürgesini bağladığı kısım. Burası sıkı bir şekilde kapalı olmalı. Kolay açılmamalı. Ana bakımlarda bu kesinlikle kontrol edilmeli. Bir de havuz suyu devamlı sirküle ediliyor” ifadelerine yer verdi. 

Resmi Gazete'de yayımlandı: 16 ilin valisi değişti Resmi Gazete'de yayımlandı: 16 ilin valisi değişti


RASTGELE KİMYASAL KULLANMAK RİSK
Havuz suyunun dezenfeksiyonu ve hazırlığının da önemli olduğunu vurgulayan Atmaca, otomatik dozajlama sistemlerinin kullanılmasını önererek, “Havuz suyunun dezenfeksiyonu ve hazırlığı da çok önemli. Maalesef görüyoruz ki; birçok site havuzlarında özellikle site görevlisi rastgele kimyasalı elle insan gücüyle havuza katabiliyor. Bu çok da faydalı olmuyor tabi ki. Ana bakımlarda havuz suyu hazırlama ve dezenfeksiyon sisteminin her parçasının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.


ATMACA’DAN HİJYEN VURGUSU
Havuz kimyasallarının depolandığı yerlerin iyi havalandırılmış ve güvenli alanlar olması gerektiğini belirten Atmaca, bu konuda havuz işletmecilerinin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak “Havuza suyun devir daimini yapan pompa sistemlerinin her noktasının kontrol edilmesi gerekiyor. Filtreleme sistemleri var. Bu filtreleme sistemlerinin kontrol edilmesi gerekiyor ve elektrik bağlantıları özellikle de topraklama ve kaçak akım rolerinin çalışır vaziyette olup olmadığının muhakkak kontrol edilmesi gerekiyor. Ana bakımda bunlar yapıldığı zaman sezon boyunca o havuzlar hem güvenli hem de hijyenik bir biçimde kullanılabilir” diye konuştu. 

Editör: Emre Gündoğdu