Tüm dünyanın turizm dinamiklerini ağırlayan dünyanın en büyük turizm fuarı olan ITB Berlin Turizm Fuarı dün itibariyle noktalandı. 5 günden 3 güne düşürülen fuara ilişkin izlenimlerini aktaran Turizmci Recep Yavuz, “Sadece turizm profesyonellerine açık olan Berlin Fuarına bu yıl 170 ülkeden yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Berlin ITB Genel Müdürü Dr. Mario Tobias'a göre dünya genelindeki ekonomik zorluklara rağmen Almanya'daki seyahat arzusu artmış durumda. Tatil, insanların önemli ihtiyacı olarak gittikçe daha da önem taşıyor” dedi.

Bütün Dünyada Turizmde Büyüme Var 2

DÜNYA 2024’TEN UMUTLU

Türkiye’yi iyi ve güçlü bir yaz sezonu beklediğini hatırlatan Yavuz, “Ancak bu diğer tatil ülkeleri için de geçerli. Ziyaret ettiğim ve konuştuğum diğer ülkelerin temsilcileri 2024 sezonundan hiç olmadığı kadar umutlular. Hatta birçok ülke umudunu 2024 turizmine bağlamış gibi. Akdeniz destinasyonlarının yanı sıra Arap ülkelerinin turizm hamlesi görülmeye değerdi. Arabistan turizmi iyiden iyiye kafaya takmış. Geçtiğimiz hafta sosyal hayata dair reform nitelediğindeki yeni düzenlemeleri hayata geçiren Arabistan, mega projelerle dünya turizminde Dubai'nin önüne geçmek istiyor. Umman fuarın partner ülkesi olmasının hakkını gerçekten vermiş. Geçen ay oradaydım, petrol var ama turizm stepne gibi.  Meksika, dünyada ilk 10’da her zaman yer alıyor. Bu aralar bizi yakalamaya çalışıyorlar. Asya turizme ancak 2024’te dönebildi. Asyalıların kapılarını açmaları ile bütün resim değişebilir” diye konuştu.

YAPAY ZEKANIN TURİZME YANSIMASI

Fuarda katılanların bu yaz için bir artış beklentisi olduğuna dikkati çeken Yavuz, “Yaklaşık 1,5 insan seyahat edecek ve pastadan herkes maksimumu koparmaya çalışacak. Çok ilginç, fuara savaş halindeki Filistin, İsrail ve Ukrayna'da katılarak turistleri ülkelerine beklediklerini anlattılar. Fuarda en çok konuşulan üç konu yapay zekanınturizme yansıması, doğa ve çevrenin turizmdeki payı ve sürekli artan fiyatlar oldu” diye belirtti.

Bakan Ersoy, Arnaudiye Camisi'nin açılışına katıldı Bakan Ersoy, Arnaudiye Camisi'nin açılışına katıldı

“İSTİKRARLI BÜYÜME DEVAM ETMELİ”

Türkiye’nin turizm potansiyeline dair konuşan Recep Yavuz, “Türk turizmcisinin konusu ise neredeyse tekti: biz artık pahalı bir destinasyon muyuz? Bayramda bir hafta Kars tatili, İsviçre tatilinden daha mı pahalı? Fiyatlar seçimden sonra ne olacak?Turizm, dünyanın en önemli sektörlerinden biri haline geliyor. Her 5 kişiden biri seyahat ediyor ve diğer birçok alanı da kapsayan önemli bir katma değer yaratıyor. Ülkemiz son yıllarda yakaladığı ivmeyi sürdürerek istikrarlı büyümesine hız kesmeden ve ayakları yerden kesmeden devam etmeli” ifadelerini kullandı.