Besin bulma, üreme ve barınma gibi koşullardan dolayı göç eden kuşlar Kuzey Yarım Küre ısınmaya başladığında tekrar geri geliyorlar. Yani göçün nedeni beslenme, barınma ve güvenlik ihtiyacından doğuyor.
***
Nerede daha iyi yaşayabilecekse oraya gidiyorlar. Buna karşılık aralarında kargaların da olduğu bazı kuş türleri hiç göç etmiyor. Çünkü kargalar hem soğuğa dayanıklı, hem de yaz kış beslenebilen bir özelliğe sahipler. Yiyecek ayrımı pek yapmadıkları için beslenmede sıkıntı yaşamıyorlar.
***
Ayrıca kargaların muazzam bir sosyal ilişkileri olduğu söyleniyor. Hayatları boyunca tek bir eşe bağlı olarak yaşayan kargalar yavruların bakımında da ortak roller üstleniyorlar.
***
Sürüden ayrılmış bir yavru gördüklerinde o kargaya toplu olarak bakıyorlar. Bu özellikleriyle kargalar dünyanın en zeki hayvanları arasında yer alıyor. Bu beyin yapıları sayesinde problemleri çözebiliyor, güçlü hafızalarıyla öğrendikleri şeyleri unutmuyorlar.
***
Gelişmiş dilleriyle bilgiyi birbirlerine aktarabiliyorlar. Ortama uyum sağlayabiliyorlar. Bundan yıllar önce gazeteci arkadaşımız Ramazan Devrim Kalkan, kargaların bu özelliklerine dikkat çekmişti. Hatta yazdığı “Şuur Devrimi” isimli kitabının kapağına da kutsal karga başlığını atmıştı.
***
Kargaların meziyetlerine bakınca pek de haksız değilmiş. Hatta bazı bölgelerde yeni doğan çocuklara zorluklara karşı dirençli olabilmesi için karga yumurtası yediriliyormuş. Bakınca ben de kendimi karga gibi hissettim. Karga misali bir yere göç ettiğim yok. Ülkemi terk etme gibi bir niyetim de yok.
***
Her türlü iklimde yaşamaya çalışıyoruz. Zorluklara karşı pes etmeyip direniyoruz. Yılmıyoruz. Son 60 yıllık süreçte darbelerle ekonomik krizlerle pençeleşen ülkemiz her şeye rağmen büyük bir ülke. Nitekim bu kadar krize, doğal felakete rağmen kişi başı gelir de 13 bin doları aşmış.
***
Gelir dağılımındaki adaletsizliklerde ortadan kaldırılırsa, emeklilerin, ücretli kesimin yaşam standardı da yükselirse o zaman bu ülkede kimse geleceğini göçmen kuşlar misali yurtdışında aramaz.