Ekonomi

Kiracılara kritik uyarı! Elden ödenen kiraya büyük ceza

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Üyesi Halil Güven, kira ödemelerini elden ödeyen kiracılara uygulanacak ceza tutarını açıkladı.

Abone Ol

TÜKONFED  Emlak Komisyonu Üyesi Halil Güven, Lider Haber TV'de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu. Güven kira sözleşmeleri hakkında merak edilen soruları yanıtlarken kritik bir açıklamada bulundu. Kirayı elden ödeyen kiracılara uygulanacak cezaya ilişkin açıklamada bulunan Güven, "En düşük ceza 5000 bin lira olacak” dedi. 


“MAKBUZ ALMAK ZORUNDASINIZ”
Yazılı kira sözleşmelerinde elden ödenen kiraların tutarını makbuz olarak elden alınması gerektiğine dikkat çeken Güven, “Eğer yazılı kıra sözleşmeniz varsa ve kıra bedellerini elden ödediğiniz takdirde makbuz almak zorundasınız. Yani yazılı olarak ödediğinize dâhil makbuz almak zorundasınız. Eğer yazılı belge almadan kırayı elden ödediyseniz bir daha ödemek zorunda kalabilirsiniz. Artık bütün iş yeri, ev veya günü birlik geçici olmak üzeri bütün kiraların Banka ya da PTT ile ödenme zorunluluğu getiriliyor. Ama henüz daha taslak aşamasında yakın zamanda yayınlanır. Böyle ödemeyene cezalar var” dedi. 


“CEZALARA ARTTIRILMIŞ DURUMDA”
Kiralarını makbuzsuz şekilde elden ödeyen kiracılara uygulanan cezaların arttığını belirten Güven, " Cezalara arttırılmış durumda yüzde beşlik olan sınır, yüzde ona çıkarılmış durumda. Siz daha önce 20 bin lira gibi bir kırayı elden ödediyseniz yüzde beşi olan 1000 lira gibi bir para cezası ödeyecektiniz. Şimdi bu rakam arttırıldı için yüzde ona çıkarıldı. Yüzde ona çıkarınca 2000 bin lira gibi bir rakam çıktı. Artık bütün vatandaşlar ve kiracılarda dâhil olmak üzeri ödeyecekleri en düşük ceza 5000 bin lira olacak” ifadelerini kullandı. 


“5 GÜN İÇİNDE BİLDİRDİĞİ ZAMAN CEZA SAYILMAYACAK” 
Kiracıların kira ödemede yapması gerekenleri aşama aşama anlatan Güven şu ifadeleri kulllandı:
 “Bir kişi diyelim zorda kaldı, bu parayı elden ödedi böyle bir durumda bu kişi 5 gün içinde kuruma bildirdiği zaman ceza sayılmayacak. Kiracıların yapması gereken ilk önce ev sahibi ile irtibat kurup banka hesap bilgilerini istemeleri. Buna rağmen eğer banka bilgilerini vermediyse ihtar çekmeleri, ihtar çekmesine rağmendi banka bilgilerini tespit edemedilerse de mahkeme vererek karşı tarafa ihtar çektiğinize dâhil evrakı sunduğunuz zaman mahkeme kısa sürede kiralayan adına bankadan hesap açıyor, kıracı ya da diyor ki sen paraları bu hesaba yatırdığın zaman borcunu ödemiş sayılırsın diyor” 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }