Yardımcı, karkas etin kilogram fiyatı ortalama 250 ile 260 lira arasında değişirken, son zamla birlikte kuzu karkas etin kilosu 410 liraya, dana karkas etin ise 310 liraya yükseldiğini söyledi.

“SPEKÜLASYONLARIN ETKİSİ VAR”

Yardımcı, "Fiyatlar bizim elimizde değil. Araştırmalara göre de temel gıda en az zam alan ürün et olarak ortaya çıkıyor. Ancak etin fiyatı yüksek olduğu için zam oranı daha belirgin görünüyor" diye konuştu.  Et ve Süt Kurumu'nun ithalat yaparak kesim fiyatlarını kontrol altına almaya çalıştığı bir dönemde iç piyasadaki fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Pazar günü yapılan kesimlerde karkas etin kilogramına 20 lira zam gelirken, spekülasyonların da fiyat artışlarına etkisi olduğu belirtti. Yardımcı konuşmasında, "Bu Ramazan ayı öncesinde de ne yazık ki böyle bir sorun yaşanıyor. Tabi şu anda gebe koyunların olması da fiyatı arttıran bir başka neden olarak ortaya çıkıyor" ifadelerine yer verdi.

DEVLET ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Devletin de et fiyatlarının artışını engellemek için çeşitli tedbirler aldığının altını çizen Yardımcı,  "Devlet et ithal ederek fiyatların artmasının önüne geçmek istiyor. Besici fiyatlar artacak diye hayvanı kesmeyince piyasada sıkıntı oluyor. Sadece İstanbul'a yeni 90 tır et geldi. Biz istiyoruz ki aracılar değil üreticiler kazansın. Üreticilerin kazanabilmesi için de bazı önlemlerin alınması gerekiyor ve devlet bu önlemleri alıyor" dedi.