Avrupa'nın en büyük 3’üncü tur operatörünün iflas haberi üzerine Türk turizmcileri ziyaretçi sayısının düşmesinden endişe ediyor. Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gem, turizm sektörünün bir önceki yıla göre ortalama yüzde 20-30 civarında daha fazla turist ağırlamayı hedeflediklerini belirtti. 2024 yılını hedeflere ulaşmış olarak tamamlamayı amaçladıklarını ifade eden Gem, Kurban Bayramı tatili öncesi değerlendirmelerde bulundu. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizmcinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Gem, turizmcilerin talebinin bu tatillerin bir yıl öncesinden belirlenmesi olduğunu kaydetti. Gem, “Biz genel turizmcilerin şöyle bir talebi olmakta; tüm dünyadaki gelişmiş turizm ülkeleri bu tatil dönemleri bir yıl öncesinden belli olmakta. Biz turizm seyahat acentaları paket turlar ve yurt dışı turlar yaparken daha önceden kararlaştırılmış olan tarihlere göre hareket ediyoruz” dedi. 
Gem, seyahat acentalarının çok daha ekonomik ve daha iyi programlar çıkartabilmesi için tatil döneminde, tatil periyotlarının çok önceden belirlenerek kamuoyuna ilan edilmesini turizmciler acısından daha iyi olacağını vurguladı. Gem, “Tatillerin 1 yıl öncesinden belirli olması iç pazardaki turizm hareketliliğini artıracak” diyerek seyahat acentalarının daha ekonomik programlar yaratmasına olanak sağlayacağının kaydetti. 

Manşet 2024 06 05T215717.535
İÇ PAZAR HAREKETLENECEK
Kurban Bayram’nın 9 güne çıkarılmasının etkilerini değerlendiren Gem, “Turizm seyahat acentaları olarak bayram periyodunda da hareketlilik yaşayacağız. Özellikle çok fazla talep alan bölgelerimiz mevcut. Pamukkale, Kapadokya, Karadeniz bölgesi gibi. Bu aralarda Güneydoğu'da fazla sıcak olmaması sebebiyle haziran sonuna kadar genelde talep alan bölgeler. Ama dediğim gibi eğer bu bayram tatili periyodu önceden belli olmuş olsaydı çok daha fazla kişinin iç pazarda seyahat edeceğini düşünebilirdik” diye konuştu.

Manşet 2024 06 05T215807.652
“FTI ANA PAZARLARDAN BİR TANESİYDİ”
Avrupa'nın en büyük 3’üncü tur operatörü iflas haberi üzerine Türkiye turizme etkilerini değerlendiren Gem, şöyle konuştu: 
“Alman pazarı geçen yıl bizim en fazla turist gönderen pazarlarımızdan, ana pazarlarımızdan bir tanesiydi. Yıllık bazda 1.5 milyon civarında ülkemize turist gönderen bir tu operatörüydü. Bu seneki ön rezervasyonlarda yaklaşık 700 bin ve üzerinde Alman pazarından turist rezervasyonu vardı. Sene sonu itibariyle de bunun 1 ila 1.5 milyon civarında olacağı öngörülüyordu” diye anlatı
Almanya'da Türkiye özelinde çalışan bir tur operatörü olduğuna dikkat çeken Gem, “Bu dolayısıyla FTI'nın yarattığı boşluğu biz Alman pazarında belki 2 sene, 3 sene, 4 senelik bir periyotta tekrardan geri alacağız. Bu konuyla ilgili de FTI kayyum yönetimine geçtikten sonra sürette bakanlığımızın da bir ara formül bulabilmek, FTI'nin öne rezervasyon yaptıran yolcuların haklarının kaybolmaması, aynı fiyatlarla yaptırmış oldukları rezervasyonlarla tekrar Türkiye'de aynı otellerde konaklama yapabilmesiyle ilgili olarak bir organizasyon yapılması gerektiğine inanıyoruz.” 

Manşet 2024 06 05T215906.904
FTI gibi bir tur operatörünü kaybedilmesinden dolayı çok üzgün olduklarını belirten Gem, “Kaybedeceğimiz yolcuları tekrar kazanmak için 3-4 yıllık veya 5 yıllık bir zaman harcayamayız. Bu bizim için açık söylemek gerekirse Türkiye pazarı için çok olumsuz bir durum oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 

Manşet 2024 06 05T215740.611
“9 GÜNLÜK TATİL İLAÇ GİBİ GELECEK”
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Üyesi Ülkay Atmaca ise Kurban Bayramı’ tatilinin 9’e çıkarılmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, “Okulların kapanmasıyla birlikte 9 günlük bir tatil sektör için çok iyi olacak. Tatil özellikle tüketicinde dört gözle beklediği tatil olacak. Çok yerinde çok iyi bir karar oldu 9 günlük bayram tatili. Evet, turizmciler açısından hakikaten ilaç gibi gelecek” dedi. 

Manşet 2024 06 05T215851.211
“MUTLAKA ZARARINI GÖRECEĞİZ”
Avrupa’nın en büyük 3’üncü tur operatörü FTI’nın iflas haberini değerlendiren Atmaca, “Bu iflasın arka akabinde bir milyon turistin ya da acentanın, tur operatörünün getirilmesi gereken sayının gelmesi gibi ihtimal yok. Mutlaka bir zararını göreceğiz. Bundan zarar görmemek mümkün değil. Bu zararların en aza indirgenmesi için sayıların minimum seviyede az olması için başta Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere tüm STK'lar bu konunun üzerinde dünden beri yoğun çalışma yapıyor” diye konuştu. 

Kapadokya Havalimanı'nı 8 ayda 472 bin 318 yolcu kullandı Kapadokya Havalimanı'nı 8 ayda 472 bin 318 yolcu kullandı

Manşet 2024 06 05T215829.584
“KRİZLERE ALIŞIĞIZ”
Sektör olarak krizlere alışık olduğunu belirten Atmaca, “Biz sürekli krizlere alışık bir şekilde duruyoruz. Bununda üstesinden geleceğiz. Dediğim gibi biz profesyoneller. Yatırımcılar, acentalar, tur operatörleri, bakanlık neslinde genel çalışmaları yapıyoruz. Mutlaka bir çözüm bulacağız, üreteceğiz. Bu yani çıktığımız yoldaki hedeflerimize ulaşmak için şimdi elimizden geleni yapacağız” dedi. 

Editör: Emre Gündoğdu