Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, vatandaşların kurbanlık havyan arayışı da hızlandı. Kurbanlık alacak olan vatandaşların hayvanları nasıl seçip nasıl kesecekleri konusunda bilgilendirme yapan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Lider Medya’ya konuştu.
KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT
Vatandaşların hayvanların nasıl seçilmesi gerektiği ve kesimden sonra etin nasıl işleneceği konusunda sorun yaşamaması için açıklamalarda bulunan Yardımcı, “Kurbanlık alırken kulak küpesine baksınlar, sağlık raporuna baksınlar. Zaten hayvan pazarlarına bunlar olmadan giriş yok ama yine baksınlar boynuzu kırık olmasın kulağı kesik olmasın, bunun dini vecibelerini yerine getirdiğimiz zaman tam olsun” dedi.
“HER YERDE KIYMA ÇEKİLMEZ”
Kurban Bayramı’nda atölyelerde kıyma çekildiğini, kasap esnafı dışında kıyma çekme ve et işlemlerinin yapılmaması gerektiğini belirten Yardımcı, şunları kaydetti:
“Türkiye’de her ilde belediyeler kesim yerleri açıyor, birinci gün değil 2 veya 3’üncü gün keselim ama sağlıklı kesim yapalım. Aldığımız kurbanı aynı gün kesip de aynı gün yiyeceğiz diye bir şey yok. Bizim hepimizin doğasında var sabaha keselim mangalı yakalım, yiyelim gezmeye gidelim. Meslek ahlakı vardır. Nalburcusu, berberi, tüpçüsü et çekiyor, petrol istasyonunda bile et çekiyorlar. O kadar araç geçiyor o tozun içinde et çekilmez. Et çekme kasabın işidir, 1-2 lira ucuza çektiriyoruz diye kendi sağlığımızdan da oluyoruz. İnsan sağlığı o kadar ucuz değil. Gün boyunca tüm kasaplarımız çalışıyor.”