Borsa günü yükselişle tamamladı Borsa günü yükselişle tamamladı

Türkiye’nin birçok bölgesinden ve Antalya’ya ya hayvanlarının satışını yapmak üzere kurban pazarına gelen üreticiler, kurbanlık koyunların kilogram fiyatının 13 bin TL ile 27 bin TL arasında olduğunu belirtti. Büyükbaş besicileri ise 100 bin ile 200 bin TL arasında fiyatların değişti kaydedildi. Diyarbakır’dan Antalya’ya 122 küçükbaş hayvanını satmak için gelen Hamza Demir, Yaklaşık bir haftadır hareketlilik var. Bu son 3 gündür iyi gidiyor. Ben Diyarbakır'dan 122 tane getirdim. Şu an elimde 15 tane kalmış. Yani çok iyi gidiyor çok şükür. Yarına kadar bitirmeyi düşünüyoruz” dedi. Kurban fiyatları hakkında bilgi aktaran Demir, “13’ten başlıyor. 27 bin liraya kadar fiyatlar değişiyor. Fiyatlar kilogram olarak hayvanın dolgunluğuna, hayvanın tipine bağlıdır olarak değişiyor. Ona göre müşteri seçiyor ya da biz müşteriye seçiyoruz” diye konuştu. 


KURBAN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İbadetini yerine getirecekler için sırada, iyi kurbanı seçme telaşı var. Kurbanlık alırken vatandaşın dikkat etmesi gereken özelliklerini anlatan Demir, “Vatandaşlar hayvanın dolguluğuna bakmalı. Dokunmalı hayvana, beline dokunmalı. Biraz böyle kaldırmalı hayvanı. Dolguluğuna bakmalı. Kurbanlık; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kısaca dört ayaklı hayvanlardan kurban olup iki ayaklı hayvanlardan kurbanlık olmaz. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da; deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir” dedi. 


SIKI PAZARLIKLA ORTA YOL BULUNDU
O sırada bir alıcı ile satıcı arasında sıkı bir pazarlık yaşandığı da kaydedildi. Yaklaşık 70 kilo bir kurbanlığın pazarlığı satıcı 17 bin liradan başlarken alıcı 14 bin lira diye diretti. Sıkı pazarlığın ardından Kurban satıcısı Demir, “Sana sunduğum fiyat süper. Bunu alırsan en dolgun hayvanım budur şu an” diyerek 17 binden aşağıya inmek istemedi. Alıcı Halil Süt ise “1 kuruş yüksek vermeyeceğim. İster veri ister verme 15 bin” diye zorladı ve en sonunda 70 kilogramağırlığındaki kurbanlık hayvanı satısı 15 bin liradan sattığı kaydedildi. 

Manşet 2024 06 13T194139.514

Manşet 2024 06 13T194237.579

Editör: Emre Gündoğdu