İki oturumdan oluşan sınavın birinci oturumu 09.30'da başladı. Birinci oturum 10.45'te sona erdi. İkinci oturum ise 11.30'da başladı ve 12.50'de sona erdi. Merkezi sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda gerçekleştirildi. Sınav hazırlığı bu yıl 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 38 bin 192 öğrenci dikkate alınarak yapıldı. Görme engelli 82, az gören 292 öğrenciye yönelik de gerekli tedbirler alındı. Ayrıca özel durumları dolayısıyla 187 öğrenci evde veya hastanede sınava girdi.
45 DAKİKADA İHTİYAÇLARINI GİDERDİLER
Sınavın saat 09.30'da başlayan ilk oturumunda sözel alanlardan soru soruldu. Öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika yanıtlama süresi verildi. Saat 11.30'da başladı, matematik ve fen bilimleri derslerinde 40 sorunun yöneltileceği ikinci oturumda ise öğrencilerin 80 dakika süresi oldu. İki oturum arasındaki 45 dakikalık sürede öğrenciler, okul bahçelerine çıkabildi, ihtiyaçlarını giderebildi. Katılımın zorunlu olmadığı LGS merkezi sınavına girmeyen öğrenciler yerel yerleştirmeyle liselere yerleştirilecek. Geçen yıl Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle LGS merkezi sınavında öğrencilere sadece birinci dönem konularından soru sorulmuştu ancak bu yıl 8. sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamına dahil edildi.
VELİLER DE DIŞARIDA TER DÖKTÜ
Milyonlarca 8’inci sınıf öğrencisi istediği liseye geçebilmek adına liseye geçiş sınavında ter dökerken dışarda da çocuklarının bekleyen veliler ter döktü. Öğrencisi bekleyen Ayşe Öztürk Lider Gazete’ye heyecanını paylaşarak, “Çok hazırlandı, çok çalıştı. Allah emeklerini bütün öğrencilerin, başta kızım olmak üzere hepsinin emeği yağlı olsun. Hepsinin başarılarının devamını diliyorum. Biz onlardan daha fazla heyecanlıyız aslında. Dua ediyoruz. Onlar içinde kolay bir yıl olmadı. İnşallah başarıyla geçerler” dedi.
Öğrencilerin hayatlarının akışını etkileyecek önemli bir sınava girdiklerini belirten Veli Ayşe Korkmaz, “Hepimiz heyecanlıyız. Bütün çocuklarımıza başarılar dileriz. Allah yardımcılar olsun. İyi bir yerlere gelmeleri için dua ediyoruz. Çocuklara belli etmek istemedik ama biz daha heyecanlıyız. Dualar ediyorsunuz. Bütün çocuklarımızın Allah'a yardımcısı olsun” diye konuştu.
“DUALARIMIZ ONLARLA”
Esma Gökkan ise sınavdaki çocuğunu beklerken heyecanını ve görüşlerini şu sözlerle aktardı: “Heyecanımızı tarif edemiyorum. Çocuklarımızın hepsi çok emek sarf etti. Başarılar dilerim. Onlar aslında içeride ter döküyor, bize de onları beklerken ter döküyoruz. Dualarımız hep onlarla.”
Derya Avcıoğlu bir sene boyunca öğrencilerin bu sınav için ‘dirsek çürüttü’ diyerek emeklerinin karşılığını almaları için duacı olduklarını söyledi. Avcıoğlu, “Biz çok heyecanlıyız. Bekliyoruz onları. Bir sene boyunca dirsek çürüttüler. Şimdi karşılığını bekliyoruz. Bakalım hayırlısı olsun haklarında. Aslında öğrenciler sınava girerken çok heyecanlı oluyor. Biz veliler daha da heyecanlıyız. Mide ağrım tuttu resmen” ifadelerini kullandı.