Regaip Kandili ve üç ayların başlaması ile ilgili Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Lider Gazete’ye üç ayların öneminden bahsetti. Yalçınkaya, özellikle Recep, Şaban ve Ramazan aylarının, Müslümanlar için çok kıymetli zaman dilimleri olduğunu ve bu aylarda yapılan ibadetlerin, duaların kabul olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti. Yalçınkaya, Peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v) bir hadisinde, “Allah'ım, bize Receb ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır” diyerek, bu aylara verdiği önemin altını çizdiğini hatırlattı. Bu hadisle, üç ayların sadece dini değil, kültürel olarak da Türk milletinin hayatında ayrı bir yeri olduğunun altını çizen Yalçınkaya, “Recep, Şaban ve Ramazan ayı mübarek aylardan bizim kültürümüzle de Türk milletinin kültüründe de bu mübarek üç aylar diye kendilerine ayrı bir önem verilir” dedi.
BOL BOL DUA EDİLMELİ
Kandil gecelerinin öneminin sebebini açıklayan Yalçınkaya, “Bunun sebebi de şudur; bizim kandillerimiz de meşhurdur. Kandil gecelerinin Mevlit gecesi hariç hepsi bu üç aylar içerisindedir. İşte bu gece idrak edecek olduğumuz Regaip Kandili, Regaip gecesi Recep ayının ilk cuma gecesidir. Recep ayının biri, Ocak ayının biriydi. İlk cuma gecesi de bu gece. İnşallah Regaip gecesini bu gece idrak edeceğiz. Yine Recep ayından sonra Recep ayı gecesinde yine Miraç kandili var. 27’inci gecesi. Şaban ayının 15’inci gecesinde de Berat kandili var. Yine Ramazan ayının 27. gecesinde Kadir gecesi var. Dolayısıyla bizim idrak edeceğimiz beş kandilden dördü bu mübarek üç aylar içerisinde. Buradan anlıyoruz ki bu mübarek üç aylar duaların kabul olduğu. Yüce Rabbimiz'in inananlara, müminlere fazlının, bereketinin, affının, mağfiretinin daha bol olduğu ayları içerisinde barındırıyor” diye konuştu.
RAMAZAN’A HAZIRLIK
Üç ayların temel amacının Ramazan’a hazırlık olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, “Esas amacı Ramazan'ı bir karşılamaktır. Yani iki ay önceden Ramazan'a karşı müminler hazırlıklı olsun. Nasıl ki sporcular olimpiyatlara, finallere daha önceden bir hazırlık yaparlar. Tıpkı onun gibi Müslümanlar da ilk ay önceden kendi hayatlarını gözden geçiriyorlar. Rutinin dışına çıkmaya başlıyorlar. Varoluş amaçlarını sorguluyorlar. Tıpkı bunun gibi Peygamberimiz de bize bir işaret veriyor. Üç aylar girince Allah'ın Recebi ve Şaban'ı bizim için bereketli kıl ve bizi Ramazan ulaştır. Yani Ramazan gelmeden bir bereket kazanalım ki Ramazan'ı daha bereketli, tam Allah'ın istediği gibi idrak edelim diye mübarek üç aylar içerisinde bizler de bunun Rabbimizin bir manevi fırsatı olduğu düşüncesiyle rutinin dışına çıkmalıyız” ifadelerine yer verdi.
HAYATIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ
Üç ayların bir amacının da insanların hayatlarını gözden geçirip düşünüp günahlarından tövbe istiğfar etmesi olduğunu anlatan Yalçınkaya, “Allah'ın vermiş olduğu nimetlere teşekkür etmeliyiz. Bakınız ömür gelip geçiyor. Bizi 2025 yılına da Rabbim kavuşturdu, ömür verdi. Onun teşekkürünü yapmalıyız. Teşekkür nedir? Namazımızda teşekkürdür. Zekat teşekkürdür, infak etmek teşekkürdür, yardım etmek Rabbimize bir teşekkürdür. Böylece Rabbimize olan minnet borcumuzu, şükrümüzü yaparak bu mübarek geceleri, bu mübarek ayları idrak etmiş oluruz” dedi.
Yalçınkaya ‘Regaip Kandili, Berat Kandili diye bir şey yok’ gibi söylemlerine yönelikte açıklamalardan bulunarak “Doğru isimlendirme önceden yok. Peygamberimiz döneminde ilk dönemlerde bu gecelere Receb ayının ilk cuma gecesi Şaban ayının 15’inci gecesi diye önem verilirdi. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v) duaların kabul olduğu 5 gece vardır. Bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez buyurur. Bunlardan birincisi işte bu gece idrak edeceğimiz Regaip gecesidir. Recep ayının ilk Cuma gecesi. İkincisi Şaban ayının 15’inci gecesi. Berat gecesi. 3’üncüsü tüm Cuma geceleri. Yani Perşembe günün akşamları, Cuma gecesi olur. Bir de Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesi var” diye kaydetti.
DUALARIN KABUL OLDUĞU GECE
Peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v) ‘Müslümanlar, bizim selefimiz, geçmişimiz, ecdadımız yani bu geceleri uyanık geçirelim’ hadisini hatırlatan Yalçınkaya, “Madem bu gecelerde dualar kabul olunuyor. Peygamberimiz bize bunu böyle haber verdi diye ayrı bir önem atfetmişler. O zamanlarda elektrik yok geçmişte. Sokakları, caddeleri kandillerle aydınlatmışlar. Kandil gecesi buradan ileri geliyor. Yani kandillerle bu gecelerde sokaklara aydınlatıldığı için bu gecelere öteden beri kandil geceleri denile gelmiş. Doğru sokaklarımızı, caddelerimizi aydınlattığı gibi aslında bu mübarek geceler gönüllerimizi de aydınlatsın diye biz umuyoruz. İşte bu kandiller vesilesiyle aslında toplumsal hayatımıza da bir canlılık geliyor” diye ifade etti.
KANDİLLER İNSANLARI KAYNAŞTIRIYOR
Kandillerin uzun zamandır görüşmeyen insanların birbirine arayarak görüşmelerine vesile olduğunu belirten Yalçınkaya, “Bu vesileyle hiç arayamadığımız, konuşamadığımız, aramak isteyip de uzun zamandır arayamadığımız akrabalarımız, sevdiklerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımıza bu vesileyle kandilin mübarek olsun deyip halinin hatırını sorup onun gönlünü hoşnut edebiliyoruz. Bu bir vesiledir. Uzakta olan annemiz, babamız başta olmak üzere arkadaşlarımız, akrabalarımız, dostlarımızı bu kandil vesilesiyle mübarek üç aylar vesilesiyle halin hatırını sorup ihtiyaçları var mı onu öğreniriz ve böylece aslında bir kaynaşmayı da sağlıyor” diye konuştu.
“ÜÇ AYLAR BİZLERİN CHECK-UP’I”
Kandile gecelerinin ‘Regaip, rağbet edilen’ geceler olarak nitelendirildiğini söyleyen İl Müftüsü Yalçınkaya, “Regaip Kandil gecesi, çok lütufların, ihsanların olduğu gece diye isimlendirilir. Dolayısıyla Allah'ın lütfunun, ihsanın, bereketin olduğu insanların rağbet ettiği, önemsediği bu gecede inşallah ve üç aylar içerisinde bizler hem manevi hayatımızı bir check-up'tan geçirmiş olacağız hem de ailemizle, arkadaşlarımızla, dostlarımızla olan ilişkilerimizi daha bir iyi bir hale sokmuş olacağız” dedi.