CHP Antalya’da parti içi koltuk savaşlarının yaşandığı mahalle delege seçimleri ve kaosla geçen ilçe kongre seçimlerinin ardından 38'inci Olağan İl Kongresi de tartışmaların odağında sonlandı. Özellikle Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa ilçe kongreleri olaylı geçen CHP Antalya’da parti içi ittifak mücadelesi büyük bir kaosa gebe olmuştu. CHP’li ilçe belediye başkanlarının ilçe kongrelerine sürekli müdahil olması nedeniyle delegeler arasında huzursuzluk ortamı oluşmuştu. CHP Antalya İlçe Kongreleri sürecinde Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’in, Konyaaltı İlçe Başkan Adayı Meral Gündüz'e destek verdiği iddiası kulislerde dolaşırken Konyaaltı mevcut İlçe Başkanı Onur Duruk seçimlerden çekilmişti. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise Konyaaltı’nda Ayhan Zor’u, Kepez’de ise Zeki Doğan’ı desteklediği iddiaları, CHP Antalya’da çok konuşulmuştu. Yaşanılan seçim sürecindeki olaylar ise CHP örgütünde tepkilere yol açtı. CHP'de 4-5 Kasım'da gerçekleştirilecek olan büyük kurultay öncesi CHP Antalya’da gergin geçen ilçe kongrelerinin ardından 38'inci Olağan İl Kongresi de yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer'in divan başkanlığında yapılan kongreye CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Grup Başkanı Özgür Özel de katıldı.


 

KONGREDE BÜYÜK SAYGISIZLIK

Kongre öncesi Özgür Özel imzalı "Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi" adlı kitapçık, görevliler tarafından önce delegelerin sandalyelerine bırakıldı, ardından toplatıldı. Bir süre sonra kitapçıklar, yeniden görevliler tarafından sandalyelere bırakıldı. İstiklal Marşı ile başlayan kongrede, bazı delegeler, salonda partinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının olmamasını eleştirdi. Eleştiriler üzerine yapılan hata fark edilerek, salondaki ekrana Atatürk'ün fotoğrafı yansıtıldı. Devrim Kök ve Altan Ayaz’ın tartışmalı bir şekilde yarıştan çekilmesi sonrası Mevcut İl Başkanı Nuri Cengiz ve Nail Kamacı il başkanlığı için koltuk savaşı verdi.647 delegenin oy kullandığı 38'inci Olağan İl Kongresi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in desteklediği Nuri Cengiz 206 oy alırken rakibi Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’in desteklediği Nail Kamacı ise 389 oy alarak seçimleri kazandı.

DEVRİM KÖK FİTİLİ ATEŞLEDİ

CHP 38’inci Antalya İl Kongresi’ne 24 saat gibi kısa bir süre kala 25 ve 26. Dönem Antalya Milletvekili Devrim Kök, zehir zemberek bir açıklama yaparak yarıştan çekildiğini açıkladı. CHP Antalya İl Başkanlığı adaylarının kurgulandığını ve sonucunun önceden belirlendiğini söyleyerek, “Bu çirkinliği meşrulaştırmamak adına bu yarışta olmayacağım” diyerek adaylıktan çekilen Kök, il kongresi öncesi tartışmaların fitilini ateşledi.

AYAZ, YETERLİ İMZAYI TOPLAYAMADI

CHP 38’inci Antalya İl Kongresi’nde seçim günü ise yeni bir skandal daha yaşandı. Mevcut Başkan Nuri Cengiz, Nail Kamacı ve Altan Ayaz’ın il başkan adayı olabilmesi için divana 65 imza toplayarak sunması beklenirken, Ayaz listeyi 3 dakika geç getirince adaylığı kabul edilmedi. Akabinde ise imza toplayabilmesi adına ek süre tanınan Ayaz, bu sefer de yeterli imzayı toplayamadı.

BELEDİYE BAŞKANLARINI HEDEF ALDI

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü

Yaşanan gelişmeler ışığında il başkan adaylığından çekildiğini duyuran Ayaz, kürsüde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Dün akşam yetki ve imza desteği bize verilmiş olmasına rağmen bugün sabah geldiğimiz nokta imzalar muktedirlerin baskısıyla geri çektirildi. Bize destek veren değerli delegelerim ne yazık ki yüz karası durumla karşı karşıya kaldık. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle imzaları tam zamanında yetiştiremezdik. Maalesef! Maalesef!  Biz genciz, bu partinin vicdanıyız. Biz bu partinin onurlu üyeleriyiz. Biz kapı arkası hesaplaşmaların içerisine girmedik, girmeyeceğiz. Biz bu partinin onuruyuz. Hepinizle bu onurlu siyaseti yapmaya devam edeceğiz. Bilmenizi isterim ki; bu kongreyi talepsiz, pazarlıksız noktalıyoruz olmanın övüncüyle tamamlıyoruz. Seçecekleri yeni il başkanı çok değerli muktedir belediye başkanlarımıza hayırlı olsun.”

CHP Antalya İl Başkan Adayı Nuri Cengiz ise kongrede yaptığı konuşmada istenilen il başkanı olmamasının sebeplerini sıraladı. Cengiz, “Kimileriniz beni eleştirdiniz! Çünkü kimileriniz her söylenene cevap verecek, kendi partisi içinde elini masaya vuracak, belediye başkanlarıyla, milletvekilleriyle, genel merkez yöneticileriyle kavga edecek, parti içi ötekileştirmeye neden olacak il başkanı profili istediniz. Oysaki Antalya İl Örgütü’nün kavgaya değil, sükûnete ve ortak akıla ihtiyacı vardı. Yeri geldi hakarete uğradım, yeri geldi ağır dille eleştirildim, yeri geldi yok sayıldım ama bir CHP’liye yakışır bir şekilde il başkanlığının sorumluluğuyla hareket ettim. Çünkü kavgamız CHP içinde değil, dışarıda iktidara karşı olması gerekiyordu” dedi.

CENGİZ’DEN PARTİLİLERE İHANET ÇIKIŞI

Antalya’da milletvekili listesinin sorumlusu olarak tutulduğunu söyleyen Cengiz, “Yok! Listeler beğenilmedi. Yok! İttifak eleştirildi. Yok! Parti içi kavgalara girildi! derken başta genel başkanımız olmak üzere Antalya’da milletvekili listesinin sorumlusu il başkanı oldu. Oysaki seçim öncesi bütün kamuoyu araştırılmalarında yüzde 36 ila 37 arasında seyreden oy oranımız ancak yüzde 33’lere ulaşabildi. Bu da bizim, Antalya’da 8 vekil çıkarabilecekken, 6’da kalmamıza sebep oldu.

Bu gözler neyi gördü, bu kulaklar neyi işitti biliyor musunuz? Listeleri beğenmeyip, listelere yapanlara ders vermek adına sahada başka partilere çalışanların ihanetini gördü ve duydu” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞTÜM”

Aday olması sürecinde yaşadıklarını anlatan CHP Antalya İl Başkan Adayı Nail Kamacı ise Muratpaşa ve Konyaaltı Belediye Başkanları ile görüştüğünü kabullenerek, “’Bana örgüt iradesini yansıtacak olan sensin’ dediler. Daha sonra da Muratpaşa ve Konyaaltı ilçe başkanlarıyla görüşerek benim aday olmam konusunda ortak mutabakata vardılar. Daha sonra belediye başkanlarıyla görüştüm. Size bir şey sorayım ya, sosyolojik bir gerçektir belediye başkanları partiyi etkilemesin, yalan mı söylüyorum. Bir Kumluca Belediyesi hariç görev herkesin güvendiği örgüt var. Gerçek değil mi bunlar? Daha önce siz belediye başkanı olurken, milletvekili olurken bu belediye başkanları gayet iyiydi, beni desteklediği zaman acaba bir şey mi var? Sorun mu var? Neden arkadaşlar yan yana geldi diye soruyorlar” dedi.

CENGİZ’İN AÇIKLAMALARINI ELEŞTİRDİ

“Nail Kamacı’yı hiç kimse yönetemez, Nail Kamacı hiç kimsenin düzenine uymaz” diyerek sözlerine devam eden Kamacı, Nuri Cengiz’in de açıklamalarına cevap vererek, “Sayın il başkanı bir şey söyledi onu değerlendirmeden geçemeyeceğim. Değerli il başkanım 14 Mayıs seçimlerinde yeterli oy alamadık. Bunu kabul edelim. İkincisi bu partiye oy vermeyenleri disipline vermediyseniz suç sizindir, benim değil.“

GARİP ERDOĞAN’DAN SKANDAL SÖZLER

CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Garip Erdoğan ise CHP'nin neden iktidarda olmadığının sorgulanması gerektiğini dile getirerek, “Türkiye'de siz Yeşil Sol deyin, HDP deyin, devrimciler deyin, demokratlar deyin, yan yana gelmediğiniz sürece iktidar size hayaldir” ifadelerini kullandı. Kürtlerle buluşacak politikalar üretilmediği sürece başarısız olacaklarını söyleyen Erdoğan, terör örgütü üyeliği suçundan cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş’a selam gönderdi. 

Editör: Emre Gündoğdu