Üniversite kayıtların yapılması ile öğrencilerin barınma durumu hakkında açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, “Öğrenciler oda kiralamak zorunda kalıyor. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim de artarken, bazı öğrenciler kiraladıkları evlerin odalarını da ayrıca kiralayarak maliyetlerini düşürmeye çalışıyor” dedi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla üniversitelere kayıtlar başladı. Yaşadıkları şehirde üniversiteye yerleşen öğrenciler için barınma ihtiyacı olmasa da birçok öğrenci farklı şehirde üniversitelere yerleştikleri zaman barınma ihtiyacı en temel ihtiyaçların başında geliyor.
KONTENJANLAR YÜZDE 100 DOLDU
YSK yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Akdeniz Üniversitesi'ne 11 bin 447 öğrencinin kayıt yaptırmaya hak kazandığı açıklandı. Üniversiteden yapılan açıklamada, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre, lisans ve ön lisans kontenjanlarının yüzde 100 dolduğu belirtildi. Okul birincisi ve 34 yaş üstü kadın kontenjanları ile birlikte lisans programlarına 5 bin 637, ön lisans programlarına da 5 bin 810 kişinin kayıt yaptırmaya hak kazandığı belirtildi.
ANTALYA’DA KİRALAR CEP YAKIYOR
Akdeniz Üniversitesi’nde 19 Ağustos tarihinde kayıtların başlamasıyla beraber kente yeni gelen öğrenciler için barınma telaşı da başladı. Antalya’daki yüksek kiralar ve özel yurtların fahiş fiyatları, hem memurları hem de öğrencileri zor durumda bıraktığı belirtildi. Kayıt için gelen öğrencilerin barınma durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, şehirdeki kiralık ev ve yurt fiyatlarının, Akdeniz Üniversitesi'ne kayıt olmayı düşünen öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
“MEMURLAR BİLE GİTMEK İSTİYOR”
Antalya’da kiraların yüksek olmasından kaynaklı olarak öğrencileri Akdeniz Üniversitesi’ni tercih etmesini zorlaştırdığını ifade eden Koçak, “Antalya’da kiralar çok yüksek. Bu durum, öğrencilerin Akdeniz Üniversitesi’ni tercih etmesini zorlaştırıyor. Son iki yılda mevcut memurlar bile konut fiyatlarının yüksekliğinden dolayı buradan gitmek istemekte” şeklinde konuştu.
EV ARKADAŞLIĞINA YÖNELİYORLAR
Antalya'daki konut pahalılığının memurlar kadar öğrencileri de tedirgin ettiğini ve öğrencilerin yüksek kiralar nedeniyle ev arkadaşlığına yöneldiğini ifade eden Koçak, “Öğrenciler oda kiralamak zorunda kalıyor. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim de artarken, bazı öğrenciler kiraladıkları evlerin odalarını da ayrıca kiralayarak maliyetlerini düşürmeye çalışıyor” dedi.
YURT KİRALARKEN DİKKAT EDİLMESİ
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, gençlerin ülkenin geleceği olduğunu vurgulayarak, ev sahiplerinden ve devlet kurumlarından daha vicdanlı olmalarını talep etti. Gündüz, “Öğrencilere yurt sözleşmeleri konusunda dikkatli olmalarını, sözleşmeleri iyice okumalarını ve belgelerin bir kopyasını saklamalarını öneriyorum. Varsa broşürlerini saklasınlar” dedi. Gündüz ayrıca, yurtta yaşanan olumsuzluklar karşısında yasal hakların korunması gerektiğinin altını çizdi.
GÜNDÜZ’DEN ÖNEMLİ UYARILAR
Yurtta oda kiralarken velilere ve öğrencilere dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Gündüz, “Öğrenciler ve veliler sözleşmelerine dikkat etmeli, kaporalarını ve avans belgelerini mutlaka almalılar. Yurtlarda sağlanmayan hizmetler karşısında tüm ücretlerin geri iadesini talep edebilirler. Barınma hakkının kutsallığını unutmadan, devlet ve vatandaşların ortak çaba göstermesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“BARINMA EN KUTSAL HAKTIR”
Gündüz, Antalya'daki yüksek kiralar ve yurt fiyatları, hem öğrenciler hem de memurlar için yaşamı daha da zorlaştırdığını ifade ederek, “Özel yurtlar olsun diğer yurtlar olsun çok ticari bakmamalarını, barınma en kutsal haktır. Devlet elinden geleni yapabilir ama vatandaşlarda ellerinden geleni yapmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.