Osmangazi’de sürpriz kim olur?

Abone Ol

Alinur Aktaş’ın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanmasının ardından gözler merkez ilçelere çevrildi. AK Parti’nin Yıldırım ve Osmangazi’de kimi aday göstereceği merakla bekleniyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın görevine devam etmesine kesin gözüyle bakılırken düşük de olsa Osmangazi’ye çekilme olasılığından da bahsediliyor.

Hatta bu önermeyi savunanlar devamında, Büyükşehir için beklediği görevi alamayan ve 3 dönem kuralına takıldığı için yeniden Osmangazi’de aday gösterilmeyeceği düşünülen Mustafa Dündar’ın Yıldırım’da değerlendirileceğini söylüyor.

Olur mu olur! Oktay Yılmaz, Osmangazi’ye geçişini olağan gösterecek derecede başarılı, Mustafa Dündar da Yıldırım’a geçişini makul gösterecek derecede tecrübeli…

Yıldırım’da Oktay Yılmaz’ın olmadığı bir senaryo neredeyse hiç gündeme gelmiyor. Ali Mollasalih’in şansı düşük görülüyor. Osmangazi’de ise Dündar’ın olmadığı plan içinde birçok isim ağır basıyor. Bu isimlerin başında ise AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan geliyor.

Büyükşehir adaylığı için de adı geçen Gürkan’ın dışında Osmangazi’de eski milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Esgin’in de ağır basan isimler olduğu biliniyor.

Uzun yıllar Balkan Camiasının kalesi niteliğini koruyan Osmangazi’de Dündar sonrasındaki denklemin de bu hattan kopması pek beklenmiyor.

14 Mayıs’ta Karacabey-Mustafakemalpaşa hattının vekilsiz kalması ve yerel seçimlerde Mustafakemalpaşa’nın MHP’ye bırakılması, Mustafa Esgin’i bir adım öne çıkarıyor.

Mevcut durumda bu üç ismin dışında kim olursa sürpriz nitelikte olacaktır. Açıkçası ben sürpriz beklemiyorum.

Eski ilçe başkanı Ali Yılmaz da bu dönemde kendini göstermek adına sıkı çalışsa da ihtimali zayıf görülüyor. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın da Osmangazi için soruşturulan isimlerden olduğu iddia ediliyor lakin bu ihtimal de düşük sayılıyor.

AK Parti’nin bu dönemde tüm ilçelerde partiye yük olmayacak aksine yük alacak adaylara ihtiyacı var. Özellikle sadece kendi bölgesinde değil Büyükşehir’deki sonuca da etki edecek isimler olmalı. Hiç şüphesiz bu manada aday gösterilecek isimlerin Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Alinur Aktaş ile de uyum içinde çalışıyor, çalışabiliyor olmasının önemi büyük.

İlçe adaylarının belirlenmesinde Başkan Aktaş etkin bir rol oynayacak mı? Doğrusu Başkan Aktaş’ın sürece doğrudan müdahil olmasını beklemiyorum. Ama elbette sona kalan iki adaydan birinin tercihinde Aktaş’ın kanaatini beyan etmekten geri durmayacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki dönemin temel unsurunun belediyeler arası uyum olması gerektiğini düşünüyorum. Ki bu uyum siyasetinin nasıl etkin bir sonuç doğurabileceğini Yıldırım’da hızla ilerleyen kentsel dönüşümlerde gördük.

Öte yandan Yıldırım ve Osmangazi’de değil bugün CHP tarafından yönetilen Nilüfer, Mudanya ve Gemlik’te de güçlü aday profilleriyle yola çıkılması şart.

Özellikle Gemlik’te 14 Mayıs’tan referansla başkanlığı kazanma olasılığının yüksekliği düşünülürse doğru adayı bulmak gerek.

Gemlik, MHP’nin planları içinde olan ilçelerden biriydi. Ancak son tabloya göre Yenişehir ve Mustafakemalpaşa dışındaki ilçelerde AK Parti’nin adayları desteklenecek.

Yarın AK Parti’nin diğer büyükşehir ve illerin adaylarını açıklanması beklenirken ilçe adaylarının ay sonuna doğru şekillenmesi öngörülüyor. Fakat yine de tek tük noktalarda kesinleşmelerin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Saygıyla…

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }