İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) ocak ayı toplantısından toplu ulaşıma zam kararı çıktı. Buna göre taksi ücretine yüzde 28.09, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ne bağlı toplu taşıma araçlarına ise yüzde 18 oranında zam yapıldı.

Narin Güran'ın mezarı yaptırıldı Narin Güran'ın mezarı yaptırıldı

Lider Haber ekranlarında yayımlanan Gün Ortası programına katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı güncel zamların ulaşıma etkisi hakkında Murat Er’e önemli açıklamalarda bulundu.

“8 MİLYON KİŞİ YOLCULUK YAPMIŞ”

Ulaşım zammının vatandaşı zorladığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Ulaşım zammı vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize büyük zorluk yaşatıyor. İBB, yol ve ulaşım yapıyor. Bunun üzerinden zamlar etkileniyor. Karma trafiğin içinde insanlar işine gitmek için büyük zorluklarla mücadele ediyor. 4 Ocak tarihine göre, 8 milyonu aşkın kişi yolculuk yapmış. Giderlerimizi, gelirlerimize göre dengelemeye çalışıyoruz. İşletme ve yakıt maliyetleri zamlar üzerinde oldukça etkili” dedi.

“TOPLU ULAŞIM YASASININ ÇIKMASI LAZIM”

İlk olarak metrobüs projesini kendisinin önerdiğini hatırlatan Ilıcalı “Projeyi ilk önerdiğim zamanlar milletvekiliydim. Ben sadece üniversitede çalışmıyorum, belediyelere danışmanlık hizmeti de veriyorum. Vatandaşlarımıza kolay ulaşım sağlamak için buna göre plan projeler oluşturuyorum. Pandemi sürecine de Ekrem İmamoğlu’na da önerilerim oldu. Bir an önce toplu ulaşım yasasının çıkması lazım. Böylece vatandaşlarımızın işini kolaylaştırmış oluruz. İstanbullunun cebine giren paranın cebinde kalması lazım ki sıkıntı yaşamasın. Bu durum esnaflarımız içinde geçerli. Bu yüzden bir an önce toplu ulaşım yasası gelmesi ve kurumsallaşma lazım“ şeklinde konuştu.

“YAPILACAK PROJELERİN LAFTA KALMAMASI LAZIM”

Ulaşımı rahatlatacak öneriler sunan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Çok şeritli yollarda otomobillere, otobüslere çizgi getirilmesini öneriyorum. Elektronik denetim sistemini kontrol etsek yakıt masrafı azalır. Yol kapasitelerinin artırılması gerek. Çünkü bu anlamda kontrol ve denetim adına bir yavaşlık var, bunu anlamıyorum. Sıkışıklığa gidiyoruz hele ki yağış durumlarında. Tüm ilçeler birbiriyle raylı sisteme bağlı olsa tüm vatandaşlarımız rahatlığa ulaşır. Bir an önce bu konuda çözüme odaklanmalıyız. İstanbul’un en az 700 km yol lazım trafiğin oturması için. Bu da mümkün değil. Ekonomi ihracat ulaşım hepsi birbirini takip edip etkileniyor. Yapılacak projelerin lafta kalmaması lazım, hız gerekiyor. Projeler beklememeli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ