İslam aleminin rahmet kapısı olan on bir ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kala et fiyatlarına yönelik zam beklentilerini değerlendiren Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, şu anda zam yapmayı düşünmediklerini ancak maliyetlerde artış yaşanması durumunda bu durumun kaçınılmaz olabileceğini belirtti. Ramazan’a her yıl 1 hafta 15 gün kala ete bir zam geldiğini hatırlatan Yardımcı, “Ramazan’dan sonra bu zam geriye döner. Yılbaşından evvelde kıymayı 600-650 liraya satıyorduk. Şimdide 600 – 650 lira bandında gidiyor. Şu anda tezgaha aksettirilmiş hiçbir zam yok. Ramazan’dan zam olmasını istemiyoruz ama biz alıp satanız. Dükkanlarımız alım satım yapıyoruz. O ucuz satılan etler zincir marketleri AVM’ler bugün yerli eti değil et ve süt kurumunun ithal eti satıyorlar. Kanunen bunları üstüne yazmaları gerek. Hangi eti satıyorsan yazması gerek. Yerli besi ile ithal besinin arasındaki fark 150 liranın üstünde. Kasap onu kalkıp da zarar edemez” dedi.
“YERLİ ÜRETİCİMİZİ BIRAKMAYIZ”
Devletin et süt kurumunun sübvanse ettiği ithal eti almadıklarını ve de satmadıkların dikkat çeken Yardımcı, “Size de ithal et verelim derlerse, almaya mecbur kalırsak Türkiye çapında isteriz. Biz reyonun böleriz yarısını ithal et ederiz yarısını yerli et. Yerli üreticimizi bırakmayız. Yerli üretici yok olduğu zaman tamamen dışarıya bağımlı oluruz. Biz vatandaş Ramazan’da ucuz et yesin istiyoruz. Devlet bu kararları almasında haklıdır. Ama küçük esnafı ezip zincir marketleri AVM’leri hepsine destek oluyorlar. O zaman bize de kirada vergide elektrikte bizde de destek olsalar bizde ucuz satalım” diye konuştu.
MAHALLE KASABINA SAHİP ÇIKALIM
“Devlet babadır. Bir evladı dövüp bir evladı sevmez” diyerek devletin kasap esnafını desteklemesini yönünde taleplerini ileten Yardımcı, “Vatandaş mahalle kasaplarından eti alsın. Bir sürü etle ilgili sorun televizyonlara çıkıyor. Bir tane kasabın etinin kötü çıktığı yok. Mahalle kasabından etimizi alıp mahalle kasabına sahip çıkalım. Yerli et vatandaşa pahalı geliyor ama pahalı değil. Biz ete 9 aydır zam yapmıyoruz. 9 aydır da et gündemde yok. Nedense Ramazan üstü provakatörler çıkar. Bir yaygara yapar. Zaten piyasada iş yok. Öyle yaparak baronların zincir marketlerin tezgahına su taşıyorlar” diye kaydetti.
“KASAP FIRSATÇILIK YAPAMAZ”
Fırsatçılık yapanların karşısında durulması gerektiğini savunan Yardımcı, “50 kilo, 100 kilo et satan kasap fırsatçılık yapamaz. Çünkü onun en büyük denetçisi vatandaş müşteri. Müşteri küsüp gelmezse en büyük cezayı almış oluyor. Elektrik 2 katına çıktı. Bir çalışanın maliyeti sigortası ile 45 bin lira. Bir dükkanın gideri 100 bin liradan aşağı değil. Bu giderleri etin üstüne gelecek. 50 kilo satıyorsa kasap bu giderler 50 kilonun üstüne biner onun için biraz da küçük esnafı düşünelim” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN’DA ZAM VAR MI?
Ramazan Bayramı’nda zam olacak mı sorusuna yanıt veren Yardımcı “Zam konusu merak ediliyor. Bize kalırsa zam yapmayız. Bizim aldığımız mamule bir zam gelirse mecbur yapılır. Şu anda 20 lira gibi zam var ama daha tezgahlara aksettirmedik. Esnafta zam gelmesini istemiyor ve vatandaş Ramazan’da ucuza et yesin istiyor. Onun için biz zam istemiyoruz. Esnaf fedakarlık ediyor. Ramazan’dan sonra da gelirse gelsin. Ondan sonra Kurban Bayramı gelir. Öyle derken piyasa dengesini bulur” dedi.
“ZAM YAPMAK İSTEMİYORUZ”
Ramazan’da zam beklentisi yok diyemeyeceğini ancak vatandaş ucuza etmemesini istediklerinin altını çizen Başkan Yardımcı, “Biz esnaf olarak zam yapılsın istemiyoruz. Maliyetleri hesap edin. Her şey iki katına çıkıyor. Vatandaşlar bilmiyor ama bir hayvan aldığımızda bunun yüzde 25’i kira kemik payıdır bize yüzde 75 et kalıyor. Onun üstüne biz masrafları koyuyoruz. Yüzde 55 gibi bir masrafla kemiksize kemik payı biniyor. Yüzde 55’in altında gider yok. Ama biz istemiyoruz zam yapmayı” diye konuştu.