Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TRT Haber'de katıldığı programda, Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi'ne ilişkin bilgi verdi.
Proje kapsamında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) elindeki gebe büyükbaş hayvanların uygun maliyetlerle üreticilere verileceğine işaret eden Yumaklı, "Projeyle amacımız, Türkiye'nin kırmızı ette yerli üretimini artırmak ve ithalatı azaltmak. Bunu yapmaya çalışırken verim ve kaliteye de önem veriyoruz. Burada verilecek hayvanlar etçi ve damızlık olacak" ifadelerini kullandı.
"40 BİN HAYVAN TEDARİK EDİLDİ"
Ramazan ayında kırmızı ette fahiş fiyatın önüne geçilmesi için alınan tedbirlere ilişkin açıklama yapan Bakan Yumaklı, şöyle devam etti:
Ramazan'da çok konuşulan şeylerden bir tanesi, biraz önce bir proje açıkladık. Ülkemizdeki kırmızı et üretiminin artırılmasına dönük yapacaklarımızı söyledik. Bu projenin tek ve son proje olmadığını, bunları çeşitlendirerek artırarak devam edeceğimizi önümüzdeki günlerde hem hayvansal üretimde 5 yıllık planımıza istinaden hem de bitkisel üretimde ve su ürünlerinde farklı projeleri kamuoyumuza açıklayacağımızı söyledik. Ramazan ayına özel de Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla hazırlıklarımızı yaptık. Yani Ramazan ayında kırmızı et ihtiyacı sebebiyle piyasada herhangi bir şekilde fiyat artışına sebep olmaması için 40 bin kasaplık hayvan tedariğini yaptık. Dolayısıyla herhangi bir ihtiyacımız olmayacak. Hatta bu fazlasıyla var şu an itibarıyla.
Buradaki amacımız üreticilerin zarar etmesi değil kesinlikle. Olmaması gereken fiyat artışını, fahiş fiyat olarak nitelediğimiz fiyat artışını engellemek. Dolayısıyla bu yönüyle de çok önemli bir başlıktı bu. Diğer bir konu yine Et ve Süt Kurumumuzun önemli ölçüde tedariğini yaptığı, market grupları da Ramazan ayı boyunca yine et fiyatlarını sabitlediklerini duyurdular. Bunun dalga dalga çoğalmasını diliyoruz. Sadece bu ürün gruplarında değil diğer ürün gruplarında da ve market gruplarında da mutlaka Ramazan ayı boyunca herhangi bir fiyat artışı olmayacağını manevi olarak vatandaşımızın en üst düzeyde duygularını hissettiği bu ayda, bu yönü itibarıyla da firmalarımızın katkıda bulunacağını düşünüyorum ve diliyorum. İnşallah da öyle olacaktır.
KADIN VE GENÇLERİ SEKTÖRE KAZANDIRARAK KIRSALI KALKINDIRMA
Yumaklı, projeyle aile işletmelerini güçlendirmek istediklerini, kadın ve gençleri sektöre kazandırarak kırsalı kalkındırmayı amaçladıklarını anlattı.
Projeden faydalanacakları da bu kapsamda belirlediklerini aktaran Yumaklı, "Projeden 200 baş altı kapasitedeki hayvancılık işletmeleri, ilk kez hayvancılık yapacak genç kadınlar faydalanabilecek" diye konuştu.
Yumaklı, projenin değerlendirme sürecine ilişkin de bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Değerlendirmede 20 baş altı üretim yapan aile işletmelerine, 40 yaşlı altı gençlere ve kadınlara, deprem bölgesindeki üreticilere, üretim planlamasında besi bölgesi olan illere (19 il), birinci derece tarımsal örgüt üyelerine artı puanlar vereceğiz. Üretici başına 5 ile 15 arası gebe hayvan vereceğiz. Ancak bu projeden faydalanan kişi veteriner hekim, ziraat veya gıda mühendisi ise bu sayı 30'a çıkacak. Üreticilerimize yıllık 270 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz. Ziraat Bankasından 2 yıla kadar ödemesiz, 3 veya 5 yıl geri ödemeli sübvansiyonlu kredi kullanılabilecek. Bu kapsamda üreticilerimiz çeşitli kriterlere göre yüzde 85'e kadar faiz indiriminden faydalanmış olacak. Tüm bunlara ilave olarak verdiğimiz hayvanların bir yıllık TARSİM sigortasını da biz karşılayacağız. Hayvan kaybı olursa sigortadan karşılanacak. Ayrıca hayvanları aşılı ve sağlıklı şekilde vereceğiz."
Projenin hayvancılık yol haritası kapsamında üç yıl süreceğini belirten Yumaklı, "Projeye başvurular bugün itibarıyla açıldı. Üreticilerimiz il veya ilçe müdürlüklerinden başvuru yapabilir. Bu ay sonuna kadar başvurular değerlendirilecek, ilk hayvan dağıtımlarını mart ayında yapacağız" dedi.
"RAMAZANDA FİYAT ARTIŞI OLURSA ÇOK HIZLI MÜDAHİL OLACAĞIZ"
Yumaklı, ramazan ayı öncesi yapılacak gıda denetimleri ve önlemlere ilişkin de bilgi vererek, ülkede hiçbir ürünün fiyatının arz eksikliği sebebiyle artma eğiliminde olmadığını söyledi.
Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarıyla birlikte perakende sektörüyle bir araya geldiklerini anımsatan Yumaklı, "İnanıyorum ki bu ramazan öncesi bu tür şeyler yaşamayacağız. Yaşasak bile lokal olacak, buna da devlet olarak çok hızlı şekilde müdahil olacağız" diye konuştu.