Asayiş

Şaban Tat'dan enerji nakil hatları uyarısı

Abone Ol

Şehrin enerjiyi kullanabilmesi için enerji nakil hatlarının yerin altından veya üstünden belli mesafelerde gittiğini belirten Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, şehirlerde yapılaşmanın arttığını ve teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte de elektrik ihtiyacının her geçen gün giderek arttığını ifade etti. İzmir'deki yaşanan olayda yeraltı kablosunun yüzeye çok yakın bir mesafede gitmesinden kaynaklı yaşanan bir sorun olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Tat, “Bu gibi durumları yaşamamak adına da şehrimizde bununla alakalı teknik çalışmaların, teknik şartnamelere uymaların çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Yeni imara açılacak yerlerde bütün altyapının daha önceden planlanıp gerekli emniyet mesafelerinin altyapı çalışmalarıyla alınmasıyla bu gibi sorunların ortada kalkacaktır” dedi. 


YERİN 80 SANTİMETRE ALTINDA OLMALI
Enerji nakil hatlarının belli mesafe şartlarının olduğunu anlatan Tat, “Elektrik tesisatının yerin 80 santimetre altında gitmemiz gerekir. Bununla da alakalı belediyeler yeni imara açtıkları yerlerde kırmızı kod dediğimiz kodlamanın da ilgili dağıtım şirketlerine verilmesiyle birlikte bu mesafeleri koruyarak altyapı çalışmalarını ilgili dağıtım şirketinde yapması gerekir. Belediyelerimiz yeni imara açtığı bir yerde bu kodlamaları vermekte geciktirdiklerinde bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalma durumu yükseliyor” diye konuştu. 


AÇIK KABLO HAT GÖRÜLÜRSE NE YAPILMALI?
Vatandaşlar yüzeyde açık bir hat, kablo gibi bir durumla karşılaştıklarında yapmaları gerekenleri anlatan Şaban Tat, “Böyle bir durumla karşılaştığında hemen dağıtım şirketine bilgilendirmede bulunmak gerekiyor. Bunun ilgili gerekli resmi kayıtları da oluşturmaları gerekiyor. Ve akabinde de dağıtım şirketinde bunu zaten gerekli düzenlemeyi yapıp orayı daha derin bir mesafeye indirmesi gerekiyor” dedi. 


KABLOLAR YÜZEYE ÇIKABİLİYOR
Dağıtım şirketi belki mesafeleri imalat yaparken o mesafeleri koysa bile şehirde yapılan tadilatlar, kaldırım çalışması, yol çalışması gibi nedenlerle derinde kalan kabloların yüzeye çıkabildiğini söyleyen Tat, “Bununla alakalı da bölgenin o çalışmayı yapan yerel idarenin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor. Hem vatandaş böyle bir şeyle karşı karşıya kaldığında hem dağıtım şirketini hem de ilgili belediyeyi bu konuda uyarırsa gerekli çalışmalar hızlı bir şekilde yapılacaktır” şeklinde konuştu. 


Belediye ve yetkili kurumları daha sık denetim ve çalışma yapmaya davet eden Tat, “İmara yeni açılmış yerlerde kodlama mesafelerinin, kırmızı kod uygulamalarının ve buna bağlı olarak yeraltı tesisatlarının döşenmesinde mesafelere dikkat edilmesi, yatırımın bir kez yapılması, bununla alakalı sürekli orada kazı alanının yapılıp yeni tadilatların yapılmaması önem arz etmekte. İmara açılmadan, altyapı tamamlanmadan bu alanlara ruhsatın verilmemesi önemli ricamızdır” dedi. 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }