Bursa özelinde tabloya baktığınızda ‘komple yeni yatırım’ niteliğinde yönelimin elektrik enerjisi üretmek üzere GES’e odaklandığı görülüyor.
Sanayide artan enerji maliyetleri sonrası bu eğilime şaşırmamak gerek. İşte yine sanayinin kullanımındaki doğal gaz ve elektrik fiyatlarına zam geldi. Sanayicinin enerjide alternatif arayışı için geçerli nedenleri var…
Ayrıca AB Yeşil Mutabakatı ile ihracatçının üzerindeki karbon baskısının da bu yönelimde etkili olduğu yadsınmamalı.
***
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre Bursa özelinde birkaç rakamı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bakanlık, ocak ayında 81 yatırım teşvik belgesi verdi. Bunun 42’si ‘komple yeni yatırım’ statüsünde bulunuyor. Bu kategoride yatırım teşvik belgesi verilen 13 GES yatırımının toplam tutarı 134 milyon lira.
Şubat ayında Bursa’da 91 yatırım teşvik belgesi verildi. Bunun 54’ü ‘komple yeni yatırım’ olarak görünüyor. Bu başlıkta 22 GES yatırımı var ve toplam tutar 195 milyon lira seviyesinde bulunuyor.
Mart’ta 101 yatırım teşvik belgesi verildi. Bunun 53’ü ‘komple yeni yatırım’ statüsünde. Bu kapsamdaki 27 GES yatırımının toplam tutarı 324 milyon lira düzeyinde.
Nisan’da 96 yatırım teşvik belgesi verildi. 59’u ‘komple yeni yatırım’ ve bunun da 27’si GES. Toplam yatırım tutarı ise 282 milyon lira dolaylarında.
Mayıs’ta 94 yatırım teşvik belgesi verildi. 58’i komple yeni yatırım. 26’sı GES yatırımı. Toplam tutar 265 milyon lira seviyelerinde.
Haziran’da 71 yatırım teşvik belgesi verildi. 46’sı komple yeni yatırım olarak kayda geçti. Bunun 23’ü GES yatırımı olarak belirlendi. Toplam tutar ise 470 milyon lirayı aştı.
Temmuz’da ise 50 yatırım teşvik belgesi verildi. Bunun 25’i komple yeni yatırım. Bunun içinde ise 15’i GES yatırımı. Toplam tutar ise 177 milyon lira dolaylarında…
***
Bunlar sadece Bursa rakamları…
Türkiye ölçeği düşünüldüğünde GES yöneliminin daha yoğun olduğu öngörülebilir.
Toplam yatırım tutarlarının büyüklüğüne bakıldığında ‘finansman krizi var denilen bu dönemde bu paralar nereden bulunuyor?’ diye sorulabilir.
Hatta istihdama neredeyse doğrudan hiçbir katkı sağlayamayan bu yatırım eğilimi, kaynakların verimsiz kullanımı olarak da görülebilir!
Fakat Dünya Bankası destekli ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin süreci domine ettiği göz ardı edilmemeli.
Sanayicinin hem enerji maliyetlerini düşürmek hem yeşil üretime geçişi sağlamak hem de finansı planlanmış sürece daha yaygın katılımı sağlanmalı.
Bütçe tutarları büyük görünse de Ocak-Temmuz dönemindeki toplam GES yatırımının, Bursa adına sanayi tesisi varlığı yanında zayıf kaldığını ifade etmeliyiz.
***
Öte yandan sanayideki bu GES furyasına bakınca güneş enerjisi sektöründeki şirketlerin piyasadaki hızlı yükselişi daha net bir anlam kazanmış oluyor.
Farklı illerde kurulmuş bu sektördeki yeni şirketler, bile piyasaları sallıyor ve adından sıkça bahsettiriyor.
17 OSB’si ve yüzlerce sanayi tesisi bulunan Bursa’dan bu sektörde ulusal ölçekte bir şirket çıkmaması ise düşündürüyor.
Acaba Bursa’dan neden ulusal düzeyde bir enerji şirketi çıkmıyor?
Saygıyla…