Kış mevsimi yaklaşırken kışlık meyve ve sebzeler ise pazarlarda yerini almaya başladı. Yaz mevsiminin ardından kışlık sebze ve meyvelerin ortalama fiyatları da vatandaşın merak konusu oldu. Tarımın başkenti Antalya’da ise pazarlarda yoğunluk oluşurken vatandaşlar fiyatları Lider Gazete’ye değerlendirdi. Vatandaşların kimisi fiyatları uygun bulurken kimisi de ortalamanın üzerinde olduğunu belirtti. Bununla birlikte kış mevsimi yaklaşırken önümüzdeki haftalarda fiyatların düşüp düşmeyeceği de vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.SAHİL ŞERİDİNDE ÜRETİME BAŞLANDI

Artık kış sezonu başladığı için ağırlıklı olarak sahil şeridi bölgelerinde üretimlere başlanacağını belirten Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Şu anda fiyatlarımız şöyle söyleyelim şimdi yayla bölgesinde daha ziyade bizim ürettiğimiz bu da özellikle Antalya’ya gelen söğüt elmalı bu bölgelerden buraya gelmekte. Onlar da şimdi artık kış sezonu başladığı için oralarda yavaş yavaş bitmekte 15 ila 20 gün içerisinde bunların tonajı tamamen hafifleyecek. Antalya bölgesinde sahil şeridi dediğimiz bölgedeki üretimlerimizde seralarımızda yavaş yavaş çoğalmaya başladı. Bir 15 gün içerisinde artık komple ağırlık sahil bölgesi dediğimiz Bölgedeki üretimlere geçecek” şeklinde konuştu.

“GEÇİŞ DÖNEMİ BOŞLUK OLUŞUYOR”

Şu an için sadece domates fiyatının yükselişte olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Salatalık ve biber fiyatlarımızda düşüş var. Bunun sebebi de domates şu an yayla bölgesinde azalmakta. Bundan dolayı biraz boşluk oluştu. Bundan dolayı da şu anda yükselen neredeyse tek ürünümüz domates. Tabi ilerleyen vakitlerde domateste biraz düşme bekliyoruz. Biber çeşitlerimiz salatalık çeşitlerimiz düşüşte ama zaman içerisinde bunlar da toparlayacaktır. Şu anda Antalya bölgesinde 1 lira ile 7 lira arasında salatalık satılmakta. Bizde domates fiyatı yükseldi mi biber ve salatalık fiyatları genellikle düşer. Çünkü şu anda bir geçiş dönemi boşluk oluşuyor ama 20 gün sonra komple artık Antalya’da neredeyse bölgelerimizde çıkmamış ürün kalmayacak. Yani bir güzlük dediğimiz ekinlerimizin hepsi devreye girmiş olacak. Bu da fiyatlarımızı biraz rahatlatacaktır” ifadelerini kullandı.

“MALİYETİ ŞU AN BİZİ KURTARMIYOR”

TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası başlıyor TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası başlıyor

Pazar tezgâhında satış yapan ve ürünlerin maliyetlerinin çok para olduğundan dert yanan Çiftçi Ramazan Yıldız, “ Ben çiftçiyim ve ürünleri kendim üretiyorum. Bana bunların maliyeti çok para şu anda salatalık 15 lira bedava milletin alma gücü yok ama bana göre maliyeti 30 lira olması lazım. Ama gitmiyor gitmediği için mecbur 15 liraya vermek zorunda kalıyoruz. Kabak daha sabahın köründe geldik verdiğimiz daha 1 kilo o da 10 lira alanı da yok 10 lira diyorum gelene ama yüzüne bakan yok. Salatalık şuna bak bedava 15 lira ama 1 çuval gübre 1,5 lira 20 kilo yapacak da bir şey yok yani. Geçen sene 50 liraya gelirken şuan 200 liraya geliyor” dedi.

“PATATES SOĞANA 50 LİRA VERDİM”

Semt Pazarına alışverişe gelen ve hiçbir şeye yetişemediğini dile getiren Elif Yeşilyurt, “Vallahi hayat pahalı yavrum inan ki ben yetiştiremiyorum. Ben tekim maaşım yok sadece bir 65 yaş maaşı alıyorum onu da yetiştiremiyorum. 6 bin lira evimin kirası yapamıyorum ne yapayım yetiştiremiyorum. Bak elimi yüzümü görüyorsun düştüm bina silerken felç oldum. Bir ben değil herkes kan ağlıyor yani, ne marketlere yetişebiliyoruz ne bir şeye patates soğana 50 lira verdim çok uçuk gerçek diyorum yani yetişmiyor. Benim aldığım maaş 2bin lira devletten o da ev kiram 6 bin lira” diye konuştu.

 “FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE NORMAL”Pazar fiyatlanın geçen yıllara nazaran orta halinde seyrettiğini vurgulayan Ali Özkılıç, “ Şu anda aşırı yükseklikler yok ama önümüzdeki kasım ayı itibariyle soğukların tamamen bastırılmasıyla fiyatlar gittikçe yükselir. Bazı ürünler için fiyatlar yüksek denilirken bazı ürünler için de denilmiyor. Mesela domates geçen sene de 10 liraya satılırdı şu an da 10- 15 liraya satılıyor. Önceki yıllara göre çok boşluk yok şu an rayında gidiyor diye düşünüyorum ben” dedi.

Editör: Emre Gündoğdu