Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2023 Aralık ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Miktar endekslerine göre domates, sebze ve meyve miktarlarında azalış yaşanırken, fiyat endekslerinde domatesin yıllık değişimi yüzde 102.48, sebzenin yüzde 105.66 ve meyvenin yüzde 49.38 olarak kaydedildi. Yıllık miktar endekslerinde domates yüzde -0.87, sebze yüzde -7.51, meyve ise -8.23 azalış gösterdi. Yıllık fiyat endekslerinde ise ortalamanın üzerinde artışlar kaydedildi.
KAYIT DIŞI SATIŞ YÜZDE 50 ARTTI
Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2022 ve 2023 Aralık aylarını karşılaştırarak sebze meyve üretimindeki düşüşü hava şartlarına bağlayarak açıkladı. Yılmaz, hal dışındaki satışlarda yüzde 50'lik bir artış olduğunu belirterek, “Hal dışındaki kayıt dışı satışlar yüzde 50 oranında artmış durumda. Resmi kayıtlara göre bakarsak üretimimize biraz düşüş var ama ne kadar doğru olduğunu değerlendiremiyoruz. Hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle sebze fiyatımız da düştü” dedi.
Resmi kayıtların tüm bilgiyi yansıtamayacağına dikkat çeken Yılmaz, özellikle domates, salatalık ve kabak gibi sebzelerde yaşanan fiyat düşüşlerini vurgulayarak “Antalya'da bütün sebze fiyatlarımızı da düşüş var. Bugün domates fiyatlarımız düştü. 27 TL, 30 TL’ye kadar satılan domateslerimiz bugün 20 ile 25 TL seviyesine kadar düştü. Salatalık 17 TL idi, 14 TL’ye düştü. Kabak 22 TL’ye düştü” diyerek fiyatları açıkladı.
HAVA ŞARTLARINA GÖRE DENGELER DEĞİŞİYOR
Yılmaz, sebze fiyatlarının genellikle yükseldiğinde haber olmasına karşın düşüşlerde dikkat çekilmediğine sitem etti. Çiftçilerin düşük fiyatlarla satış yapmalarının zarara neden olduğunu belirten Yılmaz “Fiyatların hava şartlarına bağlı olarak dalgalı seyrediyor. Sebze fiyatları yükseldiğinde genelde haber oluyor. Fiyatları düştüğünde olmuyor. Bazen de hava şartlarından dolayı sebze 20 TL’yi buluyor. Bu sefer de sebze pahalı diyoruz. Sebze fiyatlarında, hava şartlarından dolayı arz ve talebe göre inip çıkmak zorunda” dedi.
“Fiyatlar yükseldiğinde hemen tepki göstermeyelim” diyerek hassasiyet göstermeye çağıran Yılmaz, “Çiftçi düşük zamanda sattığında; malı zarar ediyor. Yüksek sattığı zamanda sattığımda da fiyatlar dengeleniyor. Çiftçi para kazanabilir duruma geliyor. Sebze fiyatları, tekel maddesi gibi değil. Yani standart bir ürün değil” diye konuştu.