ÖNEMLİ İSİMLERİN GÖRÜŞLERİ NOT ALINDI
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığınca "Dünya Şehircilik Günü" kapsamında düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı"nın ‘Kültür-Miras & Gelenek-Gelecek’ oturumuna katıldı. Oturumlarda; Çevre ve Sürdürülebilir Şehirler, Kimlik Estetik Mimarlık, Planlama Tasarım Vizyon, Kültür Miras olmak üzere 4 farklı konu başlığı ele alındı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan başkanlığında gerçekleşen toplantıya, ünlü sinema oyuncusu ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Hülya Koçyiğit, müzisyen ve AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel Arzen, şehir plancıları ve sanat tarihçileri katıldı. Geleceğin şehirlerinin yeni ihtiyaçları ve yenilikçi çözüm önerilerinin konuşulduğu çalıştayda ortaya konulan görüşler, katılımcıların sağladıkları bilgiler ve öneriler proje ekibince not alınarak, değerlendirilmek üzere kaydedildi.
TÜRKİYE YÜZYILI’NDA ŞEHİRCİLİK POLİTİKALARI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı"nın kapanışı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Karaaslan, AK Parti'nin ulusal ölçekteki politikalarını ve vizyonunu şehirlere taşımanın gayreti içinde olduklarını kaydetti. Karaaslan, "Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı"na çok değerli isimlerin katıldığını ifade ederek, "Bu çalışmanın elbette çok kıymetli ve yol gösterici sonuçları olacaktır. Bu sonuçlar, kısa vadede yerel seçim çalışmalarımıza katkı sunarken, orta ve uzun vadede Türkiye Yüzyılı şehirciliğinin yol haritasını oluşturacaktır" dedi.
“ÇEVRE, ŞEHİR VE KÜLTÜR” AK PARTİ’DEN SORULUR
Karaaslan, "çevre, şehir ve kültür" başlıklarının bir tek AK Parti'de bir arada değerlendirildiğine dikkati çekerek, bunların aynı zamanda Türkiye'nin gelecek dönemde küresel liderliğini belirleyecek en önemli başlıklar arasında olduğunu söyledi. Dünyanın içinden geçtiği küresel riskler çağında kimseyi geride bırakmayacak bir anlayışla, bu kavramları samimiyetle masaya yatıran tek ülkenin Türkiye, tek liderin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade eden Karaaslan, şunları kaydetti:
"Türkiye Yüzyılı'nı inşa ettiğimiz bu dönemde çağın gerçeklerine sadece ayak uydurmayacak, öncülük edecek biçimde çevre dostu 'sürdürülebilir şehirler', risklerini bilen ve yönetebilen 'dirençli şehirler', iklim uyumlu 'net sıfır emisyonlu şehirler', şehir ekonomisini merkezine alan 'üreten şehirler', mimarisiyle özgün 'estetik şehirler', benzersiz 'kimlikli şehirler', 'sıfır atık uyumlu şehirler' idealine yürüyoruz."
KENTSEL DÖNÜŞÜMLE 3,3 MİLYON KONUT
2012'de başlatılan kentsel dönüşüm hamlesi ile bugüne kadar 3,3 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını söyleyen Karaaslan, "Böylece 20 milyona yakın insanımız, güvenli yuvalara kavuşmuştur. Bu dönüşümün, yeni yasal düzenlemeler ve kazandığımız hız ile Türkiye genelinde seferberlik halinde devam etmesini hedefliyoruz. Biliyoruz ki sadece konutları dönüştürmüyoruz. Bizler güvenli, sağlıklı, kimlikli, şehrin hafızasını devam ettiren açık ve yeşil alan kullanımlarıyla, sosyal donatı alanlarıyla, peyzaj düzenlemeleriyle, ticaret alanlarıyla, kültürel ve sanatsal altyapısıyla yeni yaşam alanları oluşturuyoruz. Tüm şehirlerimizdeki sağlıksız ve riskli yapı stokunu yenilemekte kararlıyız" diye konuştu.
BAŞKAN KARAASLAN’DAN ‘SIFIR ATIK’ MESAJI
Karaaslan, Sıfır Atık projesi kapsamında bugüne kadar toplanan 45,5 milyon ton geri kazanılabilir atık ile 96 milyar lira ekonomik kazanç sağlandığını bildirerek, "432 milyon ağacın kesilmesi, 4,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi. 2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranının bu yıl yüzde 35'e çıkması, 2035'te ise yüzde 60'a çıkarılması ve 2050 yılına gelindiğinde düzenli depolamaya gönderilen atık miktarının sıfıra indirilmesi hedeflenmektedir" dedi.