Gündem

Sınav heyecanlıyla baş etmenin yolları

Abone Ol

Sınav heyecanıyla başa çıkmak her öğrenci için zorlu bir süreç olabilir. Yaklaşan sınavlarla birlikte artan stres ve endişe, öğrencilerin performansını olumsuz etkileyebilir. Psikolog Elisa Kara Saltoğlu, sınav stresini yenmek ve daha sağlıklı bir sınav deneyimi yaşamak için önemli ipuçları sunuyor. Sınavın yaklaşmasıyla birlikte, öğrencilerde artan kaygı ve endişe durumlarının normal olduğunu belirten Saltoğlu, bu duyguları yönetmenin önemine dikkat çekerek özellikle anne ve babaların, çocuklarının duygularını anlamaları ve destek olmaları gerektiğini vurguladı. Kaygıların az da olsa faydalı olabileceğini belirten Saltoğlu, ailelerin çocuklarını rahatlatıcı bir ortam sağlamaları gerektiğinin altını çizerek “Kaygının azı yarar, çoğu zarar. Az bir kaygının ne kadar faydalı olduğu hakkında onları bilgilendirin. Çocuklarınızı bilgilendirin. Mesela benim şu an belli bir kaygım olmasa ben bu bilgileri hemen aklıma gelip size belki de iletemezdim. Bu kaygı insanı harekete geçiren, sınav anında belki de bilgilerin aklına gelmesini sağlayan bir etken” diye konuştu.

“STRESLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN DUYGULAR YAZILABİLİR”

Saltoğlu, sınav öncesinde ve sonrasında duyguları yazmanın önemine de değinerek özellikle sınav öncesi stresle başa çıkmak için duyguların yazılmasının ve olumsuz düşüncelerin fark edilmesini sağladığını da belirtti. Saltoğlu, “Belki sınavdan önce duyguları yazmak, yönetemediği duygularını yazmak ya da bir gün önce, gece yatmadan önce duyguları yazmak ergenlere ve çocuklara çok iyi gelebiliyor. Orada aslında biz şunu da fark ediyor; saçma olan düşünce kalıplarımızı, hatalı düşüncelerimizi de fark edebiliyoruz. En azından duygularımızı boşaltıp bu bize çok büyük bir rahatlık sağlayabiliyor” diye konuştu.

Sonuç olarak, Saltoğlu, sınav stresinin üstesinden gelmek için duygusal destek, hatalı düşüncelerle başa çıkma ve doğaya vakit ayırma gibi yöntemlerin önemine işaret ediyor. Öğrencilerin ve ailelerin bu zorlu süreçte birbirlerine destek olmaları ve sınav kaygısını yönetmeyi öğrenmeleri gerektiğini vurguluyor.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }