SİYASET SANATI VE İKTİDAR

Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri 50 eyaletten meydana gelen bir federal ülke ve başkanlıkla yönetiliyor. ABD'de 5 Kasım'da ülke tarihinde 60’ıncı kez başkanlık seçimi yapıldı. Dünyanın süper gücü olan bu ülkede bir kimse en fazla iki defa başkan seçilebiliyor. Bu nedenle ABD’de salı günü yapılan 60’ıncı seçimde ülkenin 47’inci başkanı seçildi. Bizim ülkemizde de başkanlık sistemi var. Ama ABD’ninki gibi değil. Bizim başkanlık sistemimiz farklı. Dünyada eşi benzeri yok. Bazıları “Türk tipi başkanlık” diyor bizimkine. Bizim ülkemizdeki sistemi seversiniz sevmezsiniz. Sonuçta referandumla yani halkın yüzde 50’sinden fazlasının kabulüyle geçen bir sistem.

***

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ilk doğrudan halk oylamasında 51,79 oy alan AK Parti’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin 12’inci Cumhurbaşkanı seçildi. O dönemde başbakanlık da vardı. 2017 yılında yapılan referandumla Başkanlık sitemine geçildikten sonra ülkenin 12’ici cumhurbaşkanı 2018 ve 2023'te de 2 kez daha seçildi. Özetle geçen yılki seçimde 12’inici cumhurbaşkanımızı üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçtik.

***

2023 yılı mayıs ayında yapılan seçimlerde Kemal Kılıçdaoğlu’nun başını çektiği altılı masanın en büyük vaadi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ortadan kaldırıp yerine güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirmekti. Altılı masanın kuruluş gayesi de buydu. Ama işin tuhafı; dönemin CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, o çok geniş yetkilere sahip olduğu gerekçesiyle eleştirdiği Cumhurbaşkanlığı için kendisini aday gösterdi. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığı kaybettikten sonra CHP’nin başına geçen Özgür Özel 31 Mart seçimlerinde partisi birinci çıkınca efelenmeye başladı. Ülkeyi erken seçime götürmek için çağrılarda bulunmaya başladı.

***

14 Mayıs seçimlerinden dersini alan Özel, kendisi Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını şimdiden açıkladı. Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş ise adaylık için açık açık olmasa da şimdiden yarışırken Türkiye’nin en büyük kentindeki Türkiye’nin en büyük ilçesi Esenyurt’ta DEM Parti’nin desteğiyle seçilen CHP’li belediye başkanı terörle ilgili bağlantıları gerekçe gösterilerek tutuklandı. Bu olayın yankıları devam ederken Mardin,  Batman ve Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde Dem Partili 3 belediye başkanı haklarında verilen hapis cezaları ve devam eden davalar gerekçe gösterilerek görevden alındı. Tıpkı İstanbul Esenyurt’ta olduğu gibi görevden alınan 3 belediye başkanının yerine atama yapıldı.

***

Peki bundan sonra ne olacak? Siyaset, geçmişten ders alma, olayların neden-sonuç ilişkisini bilerek yönetme sanatıdır. Eğer siz, geçmişten ders almıyor, tarih ve felsefe alanında derinleşemiyorsanız, siyasette de başarılı olamazsınız. 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan CHP, 1950 yılına kadar kesintisiz olarak 27 yıl iktidarda kaldı. Çünkü ülkede CHP dışında başka bir parti yoktu. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti’yle çok partili sisteme geçilince ilk seçimde kaybetti. Bir daha tek başına iktidar yüzü görmedi.

***

1950 yılından beri CHP tek başına iktidara gelebilmenin özlemini çekip hayalini kuruyor. Ama bu kafayla bu hayali gerçekleştirebilmeleri pek mümkün değil. Neden? Çünkü CHP içinde birden çok görüşün hakim olduğu bir yapılanma var. Son günlerde filizlenen ayrışmanın derinleşmesi halinde yerel seçimlerde birinci çıkan CHP geçmişten ders çıkaramazsa, Dem Parti’ye yakınlaşırken kendi tabanından uzaklaşırsa;  birlikteliğini sağlayamazsa, bölünürse, egolara yenilirse, dengeleri kuramazsa;  hayal ettiği iktidar yüzünü asla göremeyecektir.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }