Yurt genelinde etkili olan soğuk hava dalgası, toptancı hali meyve fiyatlarına yansıdı. Meyve ve sebze fiyatlarında artış yaşanırken, esnaf bu durumdan memnun, ancak vatandaşlar ise fiyatları yüksek buldu.  Soğuk havanın, özellikle salatalık, dolma biber, kırmızıbiber, patlıcan, kabak ve domates gibi ürünlerin fiyatlarını artırdığı belirtiliyor. Fiyatlardaki yükselişin enflasyon ve maliyet artışından kaynaklandığı ifade edildi.  Mevsim meyvelerinde düşüş yaşandığına dikkat çekilirken, hava koşullarının fiyatları etkilemeye devam edeceği vurgulandı.

DOĞAL BİR ARTIŞ

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz,  konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu soğuk havalar geldiğinde hep böyledir. 20 gün öncesine kadar salatalık 2-3 lira seviyesindeyken şimdi 22 lira. Bunun sebebi havaların soğumasından dolayı. Fiyatlar havaların soğumasıyla olağan bir şekilde yükseldi. Dolma biber, kırmızı biber, patlıcan, kabak, ve domates gibi ürünlerin fiyatlarında da benzer artışlar yaşandı. Enflasyon ve maliyet yükselişi, bu artışın doğal bir sonucudur. Ancak ülkemizde sebze kıtlığı olmaz; çünkü üretici bir ülkeyiz. Fiyatlar önümüzdeki günlerde biraz daha artabilir, ancak bu seviyenin altına inmez" dedi.

SOĞUK HAVANIN PAZARA YANSIMASI

Pazarcı Mustafa Sönmez ise "Her gün değişen fiyatlarla karşılaşıyoruz. Şu anda patates 15 lira ile 18 lira arasında gidip geliyor. Kar başladı yapmaya, hava soğudukça fiyatlar da yansıyacaktır" diye belirtti. Pazarcı Servet Tüzün, yaz aylarına göre fiyatların uygun olduğunu söyleyerek, "Fasulyeyi yazın 35 liraya alıp 50 liraya satıyorduk. Şu an fasulye 35 lira, patlıcanı halden 10-15 liraya alıyorduk, şu an pazarda 15 lira. Ürünlerin fiyatları biraz daha artabilir. Hava yağışlı giderse, ürün fiyatları biraz daha artar. Hal fiyatı ile pazar fiyatları arasında çok fark yok" ifadelerini kullandı.

Vatandaş Veysel Uğur, fiyatların normal olduğunu belirterek, "Domates 15, salatalık 15, biber 15 lira. Ancak hava soğuyunca yükselebilir. Fiyatlar bu koşullarda pahalı değil" dedi. Bir başka vatandaş Şenel Demir, muzun 20 fasulyenin 35 lira olduğunu belirterek, "Her şeyi hükümete bağlamamız gerekmiyor. Herkes kesesine göre alsın" diye konuştu.

Kooperatiflere 13,6 milyon TL'lik destek Kooperatiflere 13,6 milyon TL'lik destek

Mevsim meyvelerinde düşüş yaşandığına dikkat çeken Kadriye Demirci ise, "Evimize ihtiyaç her şeyi aldık, ancak biraz ıspanak alacaktık alamadık, biraz pahalı geldi. Mandalina ise ucuz geldi. Kışın etkisiyle fiyatlar değişkenlik gösteriyor" şeklinde konuştu.

Editör: Emre Gündoğdu