Sağlık

Süt üreticileri denetim istiyor

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, TÜİK’in 2023 yılı Eylül ayı süt ve süt ürünleri üretimi verilerini değerlendirdi. Marketlerde ve üretimde yapılan denetimlerin yetersiz kaldığını belirten Simav, küçük işletmelerin zor şartlarda ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 Eylül Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerini açıkladı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 arttı. Ocak-Eylül döneminde ise bu artış yüzde 3.1 olarak kaydedildi.

AYLIK VE YILLIK BAZDA DÜŞÜŞ

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve süt üreticisi Hüseyin Simav, TÜİK verilerini değerlendirerek, "Bu mevsimde artış mümkün değil; hem doğu Anadolu bölgesindeki meralarda otlayan hayvanların sütlerinde çekilme var, hem de sonbaharda kayıtlara giren veriler hayali rakamlar gibi görünüyor. Sonbaharda resmi kayıtlara yansıyan süt verileri düşer. Köylü kışlık peynirini bu mevsimde yapar. Her ne kadar her yıl bu dönemde artış olduğundan bahsedilse de, yıllık ve aylık bazda düşüş yaşanıyor. Ulusal Süt Konseyi ve Tarım Bakanlığı da 3-4 ay geriden geliyor. Fiyatlar, bakanlık hiçbir şey dememesine rağmen, üreticinin eline geçen 12 buçuk liraya çıktı. Ancak ulusal süt konseyi ve bakanlık bu durumu görmezlikten geliyor” dedi.

“PARA KAZANMASADA ZARAR ETMİYOR”

Simav, markette ve üretimde denetim olmamasına dikkat çekerek, “Markette denetim yok.  Üretimde denetim yok. Üretici şikayetçi ancak bu sıralar para kazanmasa da zarar etmiyor. Küçük işletmeler ise ürünlerini kendi ham maddeleriyle üretiyorlar ve zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyorlar. Ancak bu işe sonradan girenler, küçük bir krizde işletmeyi kapatıp gidebiliyorlar. Çiftçiler, çocuklarının geleceği için işlerini devam ettirmeye çalışıyor, ancak sağlıklı verilerin olmaması geleceğin belirsiz olduğunu gösteriyor. Türkiye'deki çiftçiler, Avrupa'daki meslektaşları gibi önlerini göremiyorlar. Birçok çiftçi, temsil ettikleri sektörün zorluklarına rağmen çözüm odaklı çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }