Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST, Antalya’da teknoloji rüzgarları estiriyor. Festival kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları, Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde coşkuyla başladı. 5-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinlik, Türkiye'nin dört bir yanından gelen teknoloji tutkunlarını buluşturuyor. TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, festivalin ilk gününde gençlerle buluştu. Yarışma alanlarını ziyaret eden Bayraktar, teknolojiye gönül vermiş gençlerle tek tek sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Bayraktar, festivalin bu yıl yeni kategorilerle daha da zenginleştiğini ve tüm Türkiye’ye yayıldığını vurguladı.


1,5 MİLYONDAN FAZLA BAŞVURU
TEKNOFEST Akdeniz, bu yıl rekor katılımla dikkat çekiyor. 49 ana ve 127 alt kategoride düzenlenen yarışmalara toplam 1 milyon 650 bin yarışmacı başvuruda bulundu. Antalya’da gerçekleştirilen 25 teknoloji yarışmasına ise 1 milyon 500 bini aşkın başvuru yapıldı. Gençler, projelerini jüri üyelerine sunarak, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için kıyasıya mücadele ediyor.


Festivalin ilk gününe özel değerlendirmelerde bulunan Selçuk Bayraktar, festivale gösterilen yoğun ilgiye dikkat çekerek, “Bu yıl TEKNOFEST yine kendi rekorunu kırdı. 1,5 milyondan fazla genç kardeşimiz yarışmalara başvurdu. 700 bin farklı takım kuruldu. Bu, dünya açısından da Türkiye açısından da açık ara bir teknoloji platformu için büyük bir rekor” dedi.

Dünya genelinde 2023'te oluşan sismik gizemin sebebi Grönland'daki "mega tsunami" çıktı Dünya genelinde 2023'te oluşan sismik gizemin sebebi Grönland'daki "mega tsunami" çıktı


Bayraktar, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de benzer yarışmaların devam ettiğini belirterek, “TEKNOFEST Antalya ile birlikte, diğer 11 ilimizde de yarışmalarımız devam ediyor olacak. 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana'da da TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi’ne ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.
Tüm Türkiye'yi ve dost ülkeleri bu heyecan verici etkinliklere katılmaya davet eden Bayraktar, TEKNOFEST’in sadece Türkiye'de değil, yakın gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de düzenlenmesinin hedeflendiğini belirtti.


GELECEĞİN TEKNOLOJİ LİDERLERİ ANTALYA’DA YETİŞİYOR
TEKNOFEST’in gençlere teknoloji alanında özgüven kazandırma ve onları geleceğin liderleri olarak yetiştirme amacını vurgulayan Bayraktar şunları söyledi: 
 “Teknoloji, bilim geliştirme tutkusunu topluma aşılamak ve özgüven kazandırmak bizim için çok önemli. TEKNOFEST’te yarışmalara katılan gençlerimizden bazıları, kendi girişimlerini kurarak dünyaya damga vuracak adımlar atıyor. Bugün, TEKNOFEST’te yarışmalara katılıp takım kuran, sonra da girişimlerini kurarak uluslararası başarı elde eden birçok genç girişimcimiz var.”


 "FERGANİ" İLE HEDEF YILDIZLAR!
Bayraktar, Baykar'ın uzay alanındaki yeni projeleri hakkında da bilgi verirken Baykar’ın uzay girişimi Pergene’nin ilk uydusunu bu yıl fırlatmayı planladığını açıkladı. Bayraktar, “Fergani, Baykar’ın 10 yıl önceki hali gibi, 70-80 kişilik bir ekiple çalışıyor ve alçak yörünge uydu konstelasyonu, takım uydular üretiyor” diye açıkladı. 


MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ VURGUSU
Bayraktar, savunma sanayinin lokomotif olduğu bir dönemde, Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarısının sivil alanlara da yayıldığını ve bu alanda büyük bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. Bayraktar, “Teknolojinin en büyük faydası sivil alanlara girdiğinde oluyor. Savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıyı, biyoteknoloji, yapay zeka ve diğer sivil alanlara da yayarak ülkemizin teknoloji alanında tam bağımsız ve müreffeh bir geleceğe ulaşmasını hedefliyoruz” diye kaydetti. 


TEKNOFEST Antalya, gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki becerilerini sergilemeleri için büyük bir fırsat sunarken, aynı zamanda Türkiye’nin teknoloji alanındaki bağımsızlık yolculuğuna da güç katıyor. Antalya’da başlayan bu heyecan, 2-6 Ekim’de Adana’da düzenlenecek Şampiyonlar Ligi ile devam edecek.

Editör: Özge Toptaş