Lider Haber ekranlarında seyircisiyle buluşan Murat Er ’in Gün Ortası programına konuk olan TÜKONFED Otomotiv konseyi Üyesi Turan Altın otomobil ve son dönemde satış rakamlarıyla yükselişe geçen elektrikli otomobilleri karşılaştırdı. Altın geçen yıl dünyada 28 bin aracın yandığını söylerken sadece 20 tanesinin elektrikli olduğunu belirtti. 

T Ü K O N F E D Üyesi Altın Dan Yerli Otomobil Vurgusu 

“MANUELLİK HAYAT KURTARIYOR”

Manuel araçların elektrikli araçlara göre yanma olasılığının daha çok olduğunu söyleyen TÜKONFED Üyesi Altın” Elektrikli araçlar yeni yaygınlaşıyor. Dünyada kontrollü araçlar kullanmaktan yana. Geçen yıl dünya genelinde son rakamlara göre 28 bin araç yanmıştır. Yanan otomobillerin 20 tanesi elektrik üreten araçlar diğer bütün araçlar ise içten yanmalı motoru olanlar. Bu içten yanmalı olan araçların yanma nedeni araçlarda ki hatalı onarımlar,  yanlış işlemler, elektrik tesisatında oynamalardan dolayı yangınlar çıkıyor. Elektrikli araçlar ise çok basit panel gözüken bazı şeyler aslında hayat kurtarıyor. Arabanın içine binildiğinde arabanın açma kolu var araba takla attığında bu arabanın devreleri yandığında ne olursa olsun arabada kaldığınızda siz arabanın kolunu açıp arabadan çıkabiliyorsunuz manuellik hayat kurtarıyor” dedi.

T Ü K O N F E D Üyesi Altın Dan Yerli Otomobil Vurgusu  2
“ARAÇ TERCİH EDERKEN YERLİ OLMASINA DİKKAT ETMELİYİZ” 

Elektrikli araçlarda da büyük sıkıntılar olduğunu dile getiren TÜKONFED Üyesi Altın,  “Otomatik arabalarda elektrik kesiliyor ve kapı açılmıyor. Camı kırmanız gerekiyor. Bu da riskli bir durum. Ben bu arabaların davalarını incelediğimde TESLA bugüne kadar girdiği hiçbir davayı kabul etmemiş gözüküyor. Hiçbir davada müşteri haklı olmamış lakin durum öyle değil. Fabrika kusuru oluyor arabada. Elektrikli araçlarda yanar, TOGG ‘un 2 tane örneği var şu an yanan. Bu arabaların dosyalarına baktığımız zaman müşteriyi mağdur etmemek için firma araba yandığı zaman incelemeye alıyor ve arabanın sıfırını veriyor. Firma olarak bazı şeylerin arkasında durmak önemli, o yüzden elektrikli araç tercih ederken yerli olmasına dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

T Ü K O N F E D Üyesi Altın Dan Yerli Otomobil Vurgusu  4

ALMANYA’DA ŞARJ EDİLİRKEN 30-40 TANE OTOMOBİL YANDI

Elektrikli araçlar şarj edilirken çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Turan Altın, “Elektrikli araçların manuel araçlara göre bakımlarının daha kontrollü yapılması gerek. Karşılaştığımız durum sadece bu olay değil Almanya da WALMART en büyük alışveriş mağazasının hepsinin çatılarına solar enerji paneli konuldu. Bu ne işe yarar güneş enerjisini elektriğe dönüştürür ve araçlar şarjı olur. Ancak bununla ilgili de sıkıntılar oldu. Araçlar şarj olurken 30-40 tane otomobilde yangın meydana geldi.  Sorun demek ki araçlardan kaynaklı önceliğimiz yerli ve kendi otomobilimizden yana olmalı. Bu araçların onarımının ve bakımının yapıldığı yerlerin belli bir standartta olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu araçlara yetkisiz kişiler bakım ve onarım yaptığında arabanın yanmasına sebep verebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Borsa haftaya nasıl başladı? 16 Eylül borsada son durum Borsa haftaya nasıl başladı? 16 Eylül borsada son durum
Editör: Emre Gündoğdu