Kızılağaç Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (KITUYAD) üyeleri 2023 turizm sezonunu değerlendirmek ve 2024 sezonundan beklentileri konuşmak için bir araya geldi. KITUYAD Onursal Başkanı Zekai Aydın’ın ev sahipliğinde toplanan KITUYAD toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ergin’in yanı sıra yönetim kurulu üyeleri de katılım gösterdi. CHP’li Başkan Muhittin Böcek yönetimindeki Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yetersizliği nedeniyle yaz boyunca yaşanan sivrisinek sorununa değinen KITUYAD üyeleri, aynı sorunun Manavgat’ta yaşandığına dikkat çekti. CHP’li Başkan Şükrü Sözen yönetimindeki Manavgat Belediyesi’nin altyapıdaki yetersizliğine dikkat çeken KITUYAD üyeleri, yeni sezon öncesi vektörle mücadelenin bir an önce başlatılması hususunda çağrıda bulundu.

ALTYAPILARDAKİ EKSİKLİKLERE DEĞİNDİ

Manavgat Kızılağaç Turizm Merkezi’nde yapılan toplantıda açılış konuşmasını yapan Zekai Aydın, Antalya genelinde olduğu gibi Manavgat’ta da sezonda yaşanan olumsuzluklardan başta sivrisinek, karasinek ile mücadele için yeni sezon öncesi tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Kızılağaç Turizm Merkezi’nde yaşanan vektör artışı hususunda konuşan Aydın, “Kızılağaç Turizm Merkezi’nin doğusunda Nifrit Deresi, batısında Karpuz Deresi, kuzeyinde ise köy yerleşim alanını bulunmaktadır. Tesislerin altyapılarındaki yapısal eksikliklere rağmen otelcilerin ıslak ve kuru çöplerini düşük ve yüksek sezonda kontrol etme çabaları; köy içerisinde aynı hassasiyetin gösterilmemesi nedeni ile yetersiz kalmaktadır. Bu tür olumsuzluklarda bölgede vektör artışı yaşanmasına sebebiyet vermektedir” dedi.

“VEKTÖRLE MÜCADELE BAŞLATILMALI”

Geride kalan turizm sezonunda yaşanan olumsuzlukların 2024 sezonunda yaşanmaması için alınması gereken önlemleri sıralayan Aydın, “Sinek, sivrisinek ve diğer haşerelerin üreme sezonu başlamadan önce vektörle mücadelenin bir an önce başlatılması ve bu mücadeleye tesislerin tümünün katılarak, köy içinin de dahil edilmesi ile çözüm bulunabileceğini, bunun içinde faaliyetlerinin durdurularak, kapatılması düşünülen ve birkaç kişinin çabası ile ayakta durmaya çalışan derneğin bölgede birlik konusunda yeniden aktif görev alması gerekmektedir” diye konuştu.

Yaşanan deprem faciası ve savaşlara rağmen güzel bir sezon geçirildiğinin altını çizen Aydın, 2024 sezonunun 2023’ten daha iyi olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Aydın, “Bunu da geçen yıl kasım ayı rezervasyonları ile bu yılın kasım ayı rezervasyonları arasındaki yüzde 20’lik artışın devam edeceği umuduyla söylüyoruz” diye belirtti.

Muğla'yı ziyaret eden yabancı turist sayısı 2,5 milyonu aştı Muğla'yı ziyaret eden yabancı turist sayısı 2,5 milyonu aştı

“KÜÇÜK HESAPLARLA BÜYÜK HEDEFLERE ULAŞILAMAZ”

1998 yılından bu yana bölgenin altyapısına ilişkin yatırımlarda aktif rol alan KITUYAD’ın faaliyetlerinin sona erdirilmesi konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan KITUYAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ergin ise “Oysa ki; derneğimizde; yönetim kurulu üyelerimiz, gönüllülük esası ile hizmet etmekte ve huzur hakkı almamaktadır. Derneğimizin zaruri harcamaları için sadece; yılda bir defa ve cüzi miktarda yine gönüllülük usulü ile alınan aidatlar ise ancak bir elin parmakları etmeyecek sayıda tesis tarafından banka hesabımıza ödenmektedir. 38 bin yatak kapasiteli sezon da 8 bin personel çalışan ve yıllık 250 milyon Euro üzerinde turizm gelirinin elde edildiği bir bölgede küçük hesaplarla büyük hedeflere ulaşılamaz. Bu nedenle ilk yapılan genel kurul da; Bölgedeki tüm tesislerin tamamının katılımı ile yeni bir yönetim ve yeni yüzlerle, birlik yeniden sağlanmalı ya da diğer üç beş tesisimizde artık bu yükten kurtarılmalıdır” dedi.

“KARASİNEK POPÜLASYONUNUN SEBEBİ MUZ SERALARI”

Sezonda yaşanılan sorunların en önemlilerini sıralayan Ergin, “Bilindiği üzere; dünyada yaşanan pandemi ile birlikte bölgemizde örtü altı seracılığının artması ve sonrasında 21 Temmuz 2021 tarihinde yaşadığımız ‘Büyük Manavgat Yangını’  ile iklimsel değişikliklerin etkileri, entegre vektör mücadelesi zorlaşmıştır. Yine yangınların etkisi ile ormanlarda yaşayan bazı eklembacaklı zararlıların insanların yaşam alanlarına göç ettikleri görülmektedir. Karasinek popülasyonunda ki artışın bölgede çoğalan muz seralarından kaynaklı. Her yıl bakım için bir dönüm seraya bir kamyon keçi gübresi kullanılmakta ve 1 kilogram hayvan gübresinin de 15 bin karasinek üremesine neden olduğu bilinmektedir. Yüksek sezonda her ne kadar düzenli olarak alınsa da; çöp kaynaklı karasinek artışlarının önüne geçilememektedir. Özellikle bölgemizde 2022-2023 kış aylarının sıcak geçmesi ve mayıs-haziran aylarında ki sağanak yağmur kaynaklı su kütlelerinin çok fazla yerde birikmesi sebebi ile Ochlerotatus cinsi sivrisinek popülasyonunda da artış olmuştur” şeklinde konuştu.


“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HARİTALARINI REVİZE ETMELİ”

Vektörle mücadele için önlemler alınması gerektiğini yineleyen Ergin, şöyle devam etti:

“Bunun için de bölgenin sorunlarını yaşayan ve bilenler olarak; vektör popülasyonundaki artışların durdurabilmesi için Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı ekibindeki profesyonellerin bölgede ki vektör haritalamalarını bu gerçekler doğrultusunda revize ederek planlamalarını yapmalarına yardımcı olunmalıdır. Dernek olarak; anlaşmamızın devam ettiği ve toplantı öncesi verdiği bilgilerle bizi aydınlatan Emrullah Yerli beyefendiye teşekkür ediyoruz. Mevcut durumda saha ilaçlama ile 2023 Mayıs ayında yapmış olduğumuz çevre ilaçlama anlaşmasının devam ettiğini, bir önce ki sene içinde yaşanılan vektör artışlarının yaşanmaması için kışlak vektör mücadelesi kapsamında larva ve erginlere yönelik ilaçlama programlarımıza devam etmektedirler.” 

Editör: Emre Gündoğdu