Kültür - Sanat

Turizmin başkenti Antalya'da Zeki Müren polemiği

Turizmin başkenti Antalya’nın dünyaca ünlü falezleri üzerinde bulunan ve günümüzde ‘Zeki Müren Mağarası’ olarak anılan mağarayla ilgili kent tarihçisi Hüseyin Çimrin, çarpıcı açıklamalar yaptı. Söz konusu mağaranın, Zeki Müren’e özel olarak yapıldığına yönelik iddiaların asılsız olduğunu savundu.

Abone Ol

Antalya’nın Doğal Sit Alanı olan dünyaca ünlü falezler üzerinde bulunan mağaralar tur tekneleri ve turistlerin uğrak noktası haline gelirken aralarında ‘Zeki Müren Mağarası’ olarak bilinen mağarayla ilgili kent tarihçisi Hüseyin Çimrin önemli bilgiler paylaştı.

Zamanında sanatçıların uğrak noktası olan Derya Motel’de havuz başı keyifleri yaptığı öğrenilen Sanat Güneşi Zeki Müren’in bir rivayete göre otelden falezlerden denize girmek için yapılan merdiveni kullandığı belirtilirken Çimrin ise bu iddiaların asılsız olduğuna yönelik açıklamada bulundu. Günümüzde adı ‘Zeki Müren Mağarası’ olarak anılan bu mağaranın yanı sıra falezler üzerindeki diğer mağaralarla da ilgili çeşitli hikayeler kurgulandığı iddia edildi.


“ZEKİ MÜREN MAĞARASI” YOK
Kent Tarihçisi olarak bilinen Hüseyin Çimrin, Zeki Müren Mağarası olarak anılan yerden tekne ile gelerek Derya Motel’de konser verdiği ve sahneye mağarada bulunan merdivenden çıktığı söylentilerinin doğru olmadığını belirtti.

Çimrin, “’Zeki Müren Mağarası’ diye birileri sosyal medyada paylaşmış gördüm. Ama böyle bir şey yok. Oradaki merdiven Derya Motel’in denize inilen merdivenleriydi. Zeki Müren ile bir alakası yok. Motel yapılırken denize inmek için yapıldı. Birisi de tutmuş demiş ki, ‘Zeki Müren oradan sahneye çıkardı’ o paylaşımın altına da yazmıştım; öyle bir şey yok. Derya Motel’de sahne almadı. Antalya’da 30 Mayıs 1969’da Aspendos konseri vardır. Derya Motel’de konser verebileceği bir sahne bile yoktu. 1985’lere kadar Antalya’da doğru dürüst bir oteli yoktu. Sadece Derya Motel vardı. Burada Zeki Müren havuz başında vakit geçirirdi” dedi.


MAĞARALARA İLGİ YOĞUN
Antalya Sualtı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran ise, Antalya’nın falez yapısından kaynaklı birçok mağara oluşumu olduğunu bu mağara oluşumlarının Antalya'yı ziyaret eden turistlerin oldukça ilgisini çektiğini ifade etti.

Özellikle hem dalış sektöründe aktivitelere gelen insanların falezlerdeki mağaraları gezmek istediklerini söyleyen Başaran, bu mağaralardan en dikkat çekenlerinin arasından “Rahmetli Zeki Müren'in konserlerine çıkmak için, işletmeye çıkmak için kullandığı ‘Zeki Müren Mağarası’ diye anılan mağara var” dedi.  


MAĞARA HİKAYALERİ CEZBEDİYOR
Diğer dikkat çeken mağaraları anlatan Başaran “Bunun yanında Saint-Ephastasios diye bir restoranının hemen altında tarihi Bizans dönemine kadar dayanan eski bir mağara var. Hem dini hem de tarihsel bir önemi var. Falezler birçok mağaraya ev sahipliği yapıyor. Bu mağaralar turistlerin ilgisini çekiyor. Aynı zamanda mağaraların etrafında bulunan canlılık, canlılığın fazla oluşu dalış yapmak isteyenleri ayrıca bir cezbediyor” diye konuştu. 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }