Efsaneleri ve yapısıyla bölgenin simgelerinden biri haline gelen Spil Dağı, manyetik özellikleri ve doğal zenginlikleriyle hem doğa tutkunlarını hem de araştırmacıları cezbediyor. Manyetik alan etkisi ile tanınan Spil Dağı ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

DOĞA VE TARİHİN BİRLEŞTİĞİ NOKTA

Manisa şehir merkezine 24 kilometre, İzmir'e ise 50 kilometre mesafede bulunan Spil Dağı, hem doğa severlerin hem de araştırmacıların gözdesi. Dağın, filozof Thales tarafından keşfedilen ve demir cevherlerini çekme özelliğiyle bilinen “Magnesia taşı”ndan oluştuğu biliniyor. Bölgenin bu taş nedeniyle “Magnesia” olarak anıldığı, Manisa’nın isminin de buradan geldiği ifade ediliyor.

Fethiye Kalesi’ndeki buluntular 2 bin 600 yıl öncesine ışık tutuyor Fethiye Kalesi’ndeki buluntular 2 bin 600 yıl öncesine ışık tutuyor

Spil Dağı Aa-1

UÇAKLAR ÜZERİNDEN GEÇEMİYOR

Spil Dağı'nın manyetik alanı, uçakların bu bölgeden geçmesini engelleyen bir faktör olarak öne çıkıyor. Uçakların yapımında kullanılan malzemelerin manyetik alandan etkilenmesi nedeniyle bu bölge, hava trafiğine kapalı bir alan olarak biliniyor.

Spil Dağı, dünyanın en büyük mıknatıslarından biri ve dağın manyetik özellikleri bilim insanlarının da ilgisini çekiyor.

DOĞAL ZENGİNLİKLER VE YABAN HAYATI

1517 metre yüksekliğe sahip olan Spil Dağı Manisa lalesi gibi özel bitkilere ev sahipliği yapıyor. Yılkı atları ve yaban hayvanlarıyla da tanınan Spil Dağı’nda birçok vadi ve mağara bulunuyor.

Doğa severler ve araştırmacılar için önemli bir merkez olan Spil Dağı, turistik cazibesini artırmayı sürdürüyor.

Editör: Elif Denktaş