Turizm

Türkiye’nin turizm geliri yılın ilk 9 ayında yüzde 60 arttı

Turizmde 2023 yılına dair Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından yayımlanan yılın ilk 9 ayında hasılata göre performansı anlatan tablo hakkında analizlerde bulunan Turizmci Recep Yavuz, Türkiye’nin 2023 yılında turizm gelirlerindeki en büyük artışı gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Abone Ol

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından yayımlanan 2023 yılı ocak- eylül döneminde hasılat açısından en iyi performansı gösteren destinasyonları tablosunu inceleyen Turizmci Recep Yavuz, tablodan edindiği analizleri paylaştı. Yıl bitmeden 2023’e dair son resmi verinin bu olduğunu ifade eden Yavuz, “Bir yandan gelen turisti sayarken gelirleri gözden kaçırmayalım” dedi. 

“YÜZDE 60 ARTIŞ”

UNWTO’nun yayınladığı hasılat tablosu hakkında görüşlerini paylaşan Yavuz, “Bu tablo bu açıdan bize birkaç ipucu veriyor, bir bakalım; 2019 yılına göre 2023’ün ilk 9 ayında gelirlerini en çok artıran 3 ülke Pakistan, Sırbistan ve Türkiye olmuş. Türkiye’nin turizm geliri ocak-eylül döneminde 2019 yılına göre yüzde 60 artmış. Önemli bütün tatil destinasyonlarında artış var” dedi. 

“SÜRPRİZ OLMAZ”

Bu rakamlara göre yılın son 3 ayında da ilk 3’teki sıralamanın değişmesinin pek mümkün olmadığını ifade eden Yavuz, artık burada bir sürpriz olmayacağını söyledi. Yavuz, “Buna göre 2023 yılında Türkiye turizm gelirlerindeki en büyük artışı gerçekleştirmiş olacak. Yıl bitince toplam gelir, turist sayısına bölünecek ve tahminimce turizm gelirimiz kişi başı bin dolar üzerinde olacak. Tahmini bin 80 dolar civarında olacak. Yıl bitince hep birlikte resmi kaynaklardan öğreneceğiz. 2019 yılında Türkiye’nin kişi başı turizm geliri 673 dolardı” diye belirtti. 

Tablodaki ülkelerin yılın ilk 9 ayında gelirlerini 2019 yılına göre ortalama yüzde 20 artıklarını ifade eden Yavuz, “Bununla birlikte hepsinde giderlerin arttığını göz ardı etmeden incelemekte yarar var. UNWTO Kıbrıs’ı Amerika’ya, Brezilya’yı da Avrupa’ya getirmiş bu arada” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }