18 yıldır seçim yapılmayan Kerkük’te bugün gerçekleşen seçimlere ilişkin M.Kutluhan Yayçılı Lider Haber’in Gün ortası programında değerlendirmelerde bulundu. Yayçılı demografik yapı sorunundan dolayı 18 yıldır seçim yapılmadığını dile getirdi ve seçimle ilgili ayrıntıları paylaştı.

18 YILDIR SEÇİM YAPILMIYORDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalete dair hemen her başlıkta çok kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalete dair hemen her başlıkta çok kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz

2005 Yılında beri Kerkük’te il meclis seçimleri yapılmadığını belirten Yayçılı, “Diğer vilayetler aynı değil bu Kerkük’e özel bir durumdu. Bununda sebebi şudur: Kerkük’ün demografik yapısıyla oynamaya çalıştılar ve Kerküklü olmayan dışardan birçok Kürt unsur getirip yerleştirildi. Bu da seçimlerde tabi gerçek bir sonuç vermeyeceği düşünüldüğü için Kerkük’te il meclis seçimleri 18 yıldır yapılamıyor” diye konuştu.

 YALNIZCA TÜRKMENLER TEK  LİSTE HALİNDE KATILDI

Yayçılı seçimde ki katılım oranına da değinerek sadece Türkmenlerin tek liste halinde seçime katıldığını Arap ve Kürt seçmenin iki veya üç farklı liste halinde seçime katıldığını ifade etti. “Dokuz Türkmen siyasi parti Birleşik Irak Türkmen cephesi altında birleşerek seçime birlikte girdiler” bilgisini aktaran Yayçılı, “ Şimdi öncelikle şuna değinmek gerekiyor. Kerkük’te yalnızca Türkmenler tek liste halinde seçime girdiler bu güzel bir göstergedir. Dokuz Türkmen siyasi parti Birleşik Irak Türkmen cephesi altında birleşerek seçime birlikte girdiler. Araplar veya Kürt unsurlar tek liste halinde giremediler” diye belirtti.

Seçimle ilgili Lider Haber canlı yayında bilgi veren Yayçılı şunları kaydetti:

“Onlar iki veya üç farklı liste olarak girdiler. Şimdi Irak genelinde zaten seçimlerde katılım oranı genel itibariyle her zaman çok düşük olmakta. Ancak bu seçimlerde Kerkük’te özellikle Türkmenler Araplar ve Kürtler her kesim için çok önem arz ettiğinden dolayı inanılmaz bir seçime katılım yapılmasına dair çalışmalar yapıldı ve  bizlerde Irak Türkmen cephesi olarak ulaşabildiğimiz herkese seçime katılabilmesi katılması ve önündeki engelleri ortadan kaldıracak formüller oluşturduk ve daha önceki seçimlere nazaran daha yüksek bir katılımda bulunduk.”

 “KERKÜK BİR TÜRKMEN ŞEHRİDİR”

Yayçılı sert bir ifadeyle Kerkük’ün bir Türkmen şehri olduğunu ve Kerkük’ün yönetiminde Türkmenlerin mutlaka hak ettiği yeri alacağını söyledi. Kerkük bir Türkmen şehri ve Türk yurdu olduğunun vurgulayan Yayçılı, “Kim ne derse desin Kerkük bir Türkmen şehridir Türk yurdudur ve Kerkük’ün idaresinde mutlaka ve mutlaka Türkmenler hak ettiği yeri alacaktır. Bu il meclisinde kaç koltuğa kaç sandalyeye sahip olmamızla ilgili bir durum değildir.  Kerkük’ün Türk şehri olduğunu diğer etnik unsurlarda çok iyi bilmektedirler. Hiç kimse Kerkük’ün karışmasına veya karışıklıklar çıkmasını istememektedir. Bu sebepten ister il meclis başkanlığında olsun ister valilikte olsun Türkmenler Kerkük’ün idaresinde yetkili bir şekilde Irak Türkmen cephesi olarak oturacaktır. Bundan da kimsenin bir kuşkusu şüphesi olmasın.” İfadelerini kullandı.

    OY KULLANMA CİHAZI PARMAK İZLERİNİ OKUMADI

Oy kullanma cihazında sorunlar olduğunu ve binlerce kişinin bu yüzden oy kullanamadığı ve özellikle de bu sorunun Türkmenlerin çoğunlukta olduğu yerlerde olduğu söyleyen Yayçılı sözlerine şu şekilde devam etti:

“Seçim günü bu biyometrik cihazlarla parmak izi tanımlayan bir cihazla oy kullanılıyordu. Ve Kerkük’te binlerce insanın parmak izi okunmadığından dolayı oy kullanma işlemleri gerçekleştirilemedi. Biz tabi bütün gün ister seçim merkezlerinde olsun ister cephe genel merkezinde olsun ister okullarda oy kullanılan alanlarda olsun oralarda yetkili arkadaşlarımızla birlikte bulunduk bu sorunu gidermek için elimizden gelen gayreti gösterdik ancak sorun sistemsel olduğu için maalesef bu konuda bir sonuç alamadık.  Bu yalnızca Türkmenleri etkileyen bir sıkıntı değildi tabi bu Kürtleri ve Arap unsurları da etkileyen bir sorundu. Ama bizim gördüğümüz Türkmenleri olduğu bölgelerde bu sorunun daha fazla yaşanmış olması ve binlerce vatandaşımızın oy kullanma işlemini gerçekleştirememiş olması tabi sonuçlarda bizim aleyhimize bir sonuç çıkmasına sebebiyet verecek.”

 KERKÜKLÜ OLMAYAN 165 BİN KİŞİ OY KULLANDI

Yayçılı ,Kerküklü olmayan yüz altmış beş bin kişinin oy kullanarak seçimlerde Türkmenlerin aleyhine bir sonuç çıkabileceğini belirterek endişesini dile getiren Yayçılı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güvenlik konusunda Bağdat hükümeti bütün önlemleri almıştı ancak dediğim gibi bizim iki tane büyük sorunumuz oldu bu seçim sürecinde oda şudur ki: Birincisi Kerküklü olmayan yüz altmış beş bin seçmeni gelip oy kullanmış olması ikincisi de biyometrik parmak izi okuyan cihazların ve iyi çalışmaması sonucunda binlerce Türkmen’e orada beklemesine rağmen oy kullanmaya çalışmasına rağmen ve defalarca bunu denemesine rağmen oy kullanamamış olması.  Ancak biz Kerkük’te şu görüntüleri gördük. Gerçekten caddeler Türkmen bayraklarıyla süslüydü. Seçimde çok güzel bir bayram havası vardı biz hepimiz zafer ve sevinç gösterilerinin içerisinde bulduk kendimizi. Bunlar tabi ki Kerkük’te gerçeğin ve Kerkük’ün asıl sahiplerinin kim olduğunu ortaya çıkaran göstergelerdi. Lakin seçimde yaşanan bu aksaklıklar seçim sonuçlarında aleyhimize sonuçlar çıkmasına maalesef sebebiyet verecektir.”

BÜTÜN DÜNYA’NIN GÖZÜ KERKÜK’TE

Yayçılı seçim sürecinde izlenimleri sonucu başta Türkiye olmak üzere Dünya’nın gözünün bu seçimde olduğunu ifade eden Yayçılı sözlerini şöyle tamamladı:

Başta Türkiye olmak üzere tüm Dünya’nın gözü Irakta ki il meclis seçimlerindeydi. Özellikle de Kerkük’teydi. Biz bunu birçok Avrupalı haber ajansından olsun Türkiye’de ki haber kaynakları olsun bunlar bizimle irtibata geçenler veyahut bir şekilde bu konuyla ilgili yazıp çizen araştırmacı yazarlardan görüyoruz. Özellikle batıda ilgi çok büyüktü. İngiltere’de Amerika’da seçimden çok önce başlayan bir süreçti son bir yıldır devamlı bu konuyla ilgili makaleler seçim sistemiyle ilgili seçim sonunda çıkacak olan il meclislerinin nasıl yönetileceğine dair veya o koltuk dağılımının nasıl olacağına dair bir çok makaleler yazıldı çizildi. Bu da gösteriyor ki gerçekten Dünya’nın gözü buradaydı ve birleşmiş milletlere bağlı gözlemci unsurlarda seçimlerde her hafta gelip izlediler ve gözlemlediler.”

 

Editör: Emre Gündoğdu