Asayiş

Ücretsiz ağlar tehlike saçıyor!

Kamuya açık kablosuz ağlara bağlanmanın güvenlik risklerini vurgulayarak vatandaşları uyaran Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Kafelerde, restoranlarda, otellerde kullandığımız kablosuz internet ağları başınıza bela olabilir. Ücretsiz kablosuz ağlara bağlanmak şifrelerinizin ele geçirilmesine ve banka hesaplarınızın boşaltılmasına neden olabilir” dedi.

Abone Ol

Özellikle kafeler, restoranlar, oteller gibi yerlerde kullanılan bu ağların, siber dolandırıcıların hedefi haline geldiğini belirten Kırık, son dönemde yaygınlaşan ‘şeytani ikiz saldırı’ adı verilen yöntemle, dolandırıcılar bu ağları taklit ederek kullanıcıların şifrelerini ve bilgilerini ele geçirdiklerini ifade etti. Kırık'ın konuya ilişkin açıklamasında “Siber korsanlar bu sahte ağlar üzerinden kullanıcıların banka hesaplarını boşaltabiliyorlar. Sosyal medya hesaplarınızı, internet sitesi şifrelerinizi ele geçirmiş oluyorlar. Yani aslına bakarsanız internetten tasarruf edeyim derken siber korsanlara bütün verilerinizi aktarmış oluyorsunuz. Bu dönemde vatandaşlarımızın oldukça dikkatli olması gerekiyor. Kamuya açık Wi-Fi ağlarına oldukça dikkatle yaklaşmaları oldukça önemli” diye konuştu.


ŞEYTANİ İKİZ SALDIRI ARTTI
Kırık, kullanıcıların bu tür yerlerde internete bağlanmadan önce ilgili yetkililerden ağın güvenilirliğini sormalarını önererek “Bununla birlikte hesap güvenliğimizi sağlayabilmek adına çift faktörlü doğrulama kullanmak mühimdir. Hassas işlemler diye ifade ettiğimiz bankacılık işlemleri şifre işlemlerini hiçbir şekilde kamuya açık, Wİ-Fİ ağlarında yapmamak büyük önem arz eder. Zira dijital ortamda sanal siber dünyada yüzde yüz güven söz konusu değildir. ‘Şeytani ikiz saldırı’ giderek artış göstermeye başladı. Bu sayede siber korsanlar sizin bütün hareketlerinizi takip altına alıyorlar. Bu noktada güvenilir antivirüs yazılımları kullanmak, uygulamalarınızın sürekli güncellemelerini almak ve tabii ki bilmediğimiz herkese açık ağlara bağlanmamak oldukça önemlidir” diye kaydetti. 


YÜZDE 100 GÜVENMEYİN
Kırık, ayrıca vatandaşların hesap güvenliği için çift faktörlü doğrulama gibi önlemler almasının önemine de değindi. Hassas işlemlerin (örneğin bankacılık işlemleri, şifre girişleri) kamuya açık Wi-Fi ağları üzerinden yapılmaması gerektiğini vurguladı. "Dijital ortamda yüzde 100 güvenin olmadığını unutmamak gerekir" diyen Kırık, güvenilir antivirüs yazılımları kullanımı ve uygulamaların düzenli güncellenmesinin de önemli olduğunu belirtti.
KİMİ İLK KEZ DUYDU
Vatandaşlarında bu konuda farkındalığını ve görüşleri aldık birçok vatandaş bu yeni dolandırıcılık yöntemlerinden haberdar olmadıklarını artık dikkatli olacaklarını belirtti. Vatandaş Ahmet Ayhan, internetim olmadığı zaman ücretsiz Wi-Fi kullandığını belirterek “Bu dolandırıcılık yöntemini hiç duymamıştım. Wi-Fi'nin dolandırıcı bir yöntem olduğunu. Yeni öğrendim” dedi.  


Serap Ünler ise şifreleri çalınır diye kullanmadığını ifade ederek, “Şifresini bilmiyoruz. Bilgilerimizi çalınır diye kafe gibi toplu alanlardaki ücretsiz interneti kullanmıyorum” diye konuşurken, Berk Özcan isimli vatandaş “Haberlerde izledim bu yöntemi. Ama tabii nasıl yaparlar, nasıl ederler bilmiyorum. Banka şeylerinde bir onay kodu muhabbetleri var telefonda biliyorsunuz. Onlara dikkat etmeye çalışıyorum.  Tek önlemim güvenlik kodu koyuyorum. Onun dışında bir önlemim yok” diye kaydetti. 
Güven Nerede, dolandırıcılık olaylarına karşın farkındalığı olan bir birey olduğunu vurgulayarak “Hayır kullanmıyorum. Şimdi restoranlarda örnek veriyorum, orada burada bağlandığımız zaman bilgi sıkıntılarımız oluyor. Ondan dolayı dolandırılacak işlemlerinde dolayı kullanmıyoruz. Yani kullanmayı da tavsiye etmiyorum” diye ifade etti. 


KULLANMAYIN UYARISI
Kamuya açık alanlardaki ücretsiz Wi-Fi’yi kimseye kullanmaması yönünde tavsiyede bulunan Sena Kurt, “İnternette zor oluyor ama verilerimin çalışılmaması, bilgilerimin çalınması için kullanmam. e-Devlet’e kadar ulaşabilirler, o da çok sorun açabilir. O yüzden kimsenin kullanmasını tavsiye etmem” dedi.  


Hasan Felek, birçok dolandırıcılık yönteminden haberdar olduğunu ancak bu yeni yöntemden haberi olmadığını belirterek “Zaten telefon üzerinden sadece birçok dolandırıcılık var. Bunları bir şekilde gelen mesajlarda mesela spam olarak bildiriyoruz. Bazılarına da cevap vermiyoruz. Numaraları engelliyoruz. Bunun gibi Wi-Fi'den ayrıca bir dolandırıcılık olduğunu ilk defa duyuyorum, şimdi bundan sonra artık daha tedbirli olmak zorundayız” diye konuştu.  

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }