Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından kayıt süreci ve boş kontenjanlarla ilgili Eğitimci Tuncay Yüksel,  Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu. Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından 13 Ağustos tarihinde ilan edilen lisans ve ön lisans yerleştirme sonuçlarına göre, öğrenciler 19-23 Ağustos tarihleri arasında kayıtlarını tamamlamak zorunda olduğunu açıklandı.  

2024-YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı 2024-YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı


İŞLEMLER E-DEVLET’TEN YAPILIYOR
Kayıt işlemleri, devlet üzerinden veya yüz yüze yapılabileceğini anlatan eğitimci Yüksel, “Öğrenciler, kendilerine yerleştirilen programda kayıt işlemlerini bu süre içerisinde gerçekleştirmek zorunda. 23 Ağustos son gün olarak belirlenmiş olup, bu tarihten sonra kayıt yaptırmayan öğrenciler ilgili bölüme yerleşmeyi istemediği anlamına geliyor” diye konuştu.


987 BİN ÖĞRENCİ YERLECEŞEK
Yüksek Öğrenim Kurulu'nun açıkladığı kontenjanlar doğrultusunda bu yıl toplamda yaklaşık 987 bin öğrenci bir programa yerleştirileceğini ifade eden Yüksel, “Üniversitelerde lisans programlarında yaklaşık 26 bin, ön lisans programlarında ise 2 bin 500 boş kontenjan mevcut. Bu boş kontenjanlar, kayıt süreci tamamlandıktan sonra Eylül başında ÖSYM tarafından ilan edilecek yeni bir kılavuzla duyurulacak” dedi. 


YÜKSEL: PANİK YAPMAYIN
Boş kontenjanlar için öğrenciler, mevcut puanlarına göre bölüm tercihleri yapabileceklerini anlatan Yüksel, “Sadece yerleşim puanlarının altındaki kontenjanlara başvuru yapma hakları olacak. Örneğin, bir bölümün en düşük puanı 320 ise 319 puanla bu bölümü tercih etmek mümkün olmayacak. Ama öğrencilerin ve ailelerin panik yapmamalarına gerek yok, eksik kalan boş kontenjanlardan faydalanabilmeleri için sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum” diye kaydetti. 


YERLEŞEMEYENLER İÇİN TAVSİYE 
Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yerleşim hakkı kazanmış ancak kayıt yaptırmamış öğrenciler dışında, boş kontenjanlara yeni tercih yapma imkanı sunulacağını anlatan Yüksel, “Eylül ayında bu süreç başlayacak ve öğrenciler, boş kalan kontenjanlar doğrultusunda yeniden tercih yapabilecekler. Yerleşme hakkı kazanamayan öğrencilerin 2025 TYT ve AYT sınavlarına hazırlanmalarını tavsiye ederim. Yeni hedeflerle çalışmalarına devam etmeliler” diye tavsiyelerde bulundu. 

Editör: Özge Toptaş