Antalya Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, açıklanan hal fiyat endeksi açıklanmasının ardından meyve ve sebze fiyatlarındaki son değişimleri değerlendirdi.

Bakan Bolat: Türkiye Yüzyılı’nı Ticaretin Yüzyılı yapacağız Bakan Bolat: Türkiye Yüzyılı’nı Ticaretin Yüzyılı yapacağız

Haldeki mal girişlerinin azaldığını ancak üretimin arttığını belirten Yılmaz, endekse göre meyve ve sebze fiyatlarında belirgin bir yükseliş olduğunu aktardı. Özellikle meyve fiyatlarında artışın dikkat çektiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu üretimimiz düştüğünü pek düşünmüyoruz aslında. Çünkü üretimimiz bizim her sene artıyor zaten. Seralarımız çoğalıyor. Yani devamlı bir artış halindeyiz. Bu düşüşün, biz endeksin düşük olmasını pek doğru bulmuyoruz. Daha yukarıda olduğunu düşünüyoruz. Bunun sebebi de hal dışı satışlar olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.  


KARPUZDA İŞÇİ BULAMAMA SORUNU 
Karpuzun işçi bulamamaktan dolayı tarlada kaldığından yakınan Yılmaz, karpuz üreticilerinin sorunlarını aktararak, “Özellikle şu anda tarla ürünleri gelmekte. Biz karpuzdan bahsedelim. Çoğu karpuzcu arkadaşımız mesela şu anda işçi bulamamaktan dolayı karpuz toplayamamakta. Geçen sene ile baktığımızda da şu anda karpuz fiyatı bizim üç katı artmış durumda. Geçen sene 3 TL civarında giden karpuz şu anda 9 TL seviyelerinde gidiyor ortalama. Bunu biz hava sıcaklığına ve işçi bulamamaya bağlıyoruz” diye kaydetti. 


MEYVE SEBZE PİYASASINDA DALGALANMA
Önümüzdeki günlerde sebze-meyve piyasasında dalgalanmaların olacağını öngören Yılmaz, "Örneğin, yeni ürünlerin çıkmasıyla birlikte fiyatlar düşecektir. Hava şartları bu dalgalanmalarda etkili olacak. Bu durum doğaldır ve piyasada sıkça görülen bir durumdur" dedi. 
Karpuz üreticisi Hüseyin Karadağ ise, tarlada yanmış karpuzların ve işçi bulma zorluklarının üreticiler için büyük zararlar doğurduğunu ifade ederek, “Çiftçilerimiz zarar gördü, maliyetler yüksek. Bu durum, hem üreticileri hem de pazar esnafını olumsuz etkiliyor. Emeğin karşılığını almayınca ne borçlarını ödeyebiliyor, ne bir iş yapabiliyor, ne bir birikim yapabiliyor. Üretici de bu konuda bir dahaki sefer ekecek gücü bile olmuyor” diye konuştu.

Editör: Emre Gündoğdu