Yeni bir araştırma, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılan deneylerle insan karaciğer dokularının kendi kendine birleşmesini test ediyor. Bu deneylerin amacı, gelecekte tıbbi bağlamlarda kullanılabilecek doku mühendisliği çözümleri geliştirmek.

MİKRO YERÇEKİMİ SORUNLARA ÇÖZÜM OLABİLİR

OpenAI açıkladı: ChatGPT uygulamasının Windows sürümü yayınlandı OpenAI açıkladı: ChatGPT uygulamasının Windows sürümü yayınlandı

Bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bulunduğu alçak Dünya yörüngesindeki mikro yerçekimi koşullarının, Dünya'da karşılaşılan doku mühendisliği sorunlarını çözebileceğini düşünüyor. Yeni araştırma, bu teoriye işaret ederken, dokuların Dünya'ya geri getirilmesi ve büyüme sürecinin devam ettirilmesi üzerine çalışıyor.

MİKRO YERÇEKİMİ KOŞULLARINDA DAHA İYİ KARACİĞER DOKULARI

Araştırmayı yöneten Dr. Tammy T. Chang, mikro yerçekimi koşullarının, Dünya'da yetiştirilenlerden daha iyi farklılaşma ve işlevselliğe sahip karaciğer dokularının geliştirilmesine olanak sağladığını belirtti. Bu bulgular, karaciğer nakillerine alternatif veya destekleyici bir çözüm olarak karaciğer dokusu implantlarının üretimi açısından kritik bir adım olarak görülüyor.

UZAYDA YETİŞTİRİLEN DOKULAR DÜNYA’DA KULLANILABİLİR Mİ?

Eğer bu dokular uzayda başarılı bir şekilde yetiştirilebilirse, Dünya'da kullanılmak üzere geri getirilmeleri için güvenli bir şekilde korunmaları gerekecek. Araştırmacılar, dokuları zarar görmeden donma noktasının altına indiren izokorik aşırı soğutma adlı bir tekniği test etmeyi planlıyor.

Bu yöntem işe yararsa, dokular çok daha uzun süre dayanabilir. Bilim insanları, bu tekniğin organların bütününde kullanılabileceğini ve organ nakli alanında devrim yaratabileceğini umuyor. Dr. Chang, "Amacımız, Dünya'ya geri getirilebilecek işlevsel dokuları korumak ve bunları hastalık modelleme, ilaç testi ve tedavi amaçlı implantasyon gibi biyomedikal uygulamalarda kullanmak" dedi.

Kaynak: Independent