Ramazan ayında doğru beslenme, hem sahurda hem de iftarda vücudun ihtiyacını karşılamak için büyük önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Sultan Karan Tuna, sahurda protein ve kaliteli karbonhidratları tercih etmeyi, iftarda ise sıvı alımına özen göstererek, dengeli porsiyonlarla beslenmeyi önerdi. Ayrıca, iftardan sonra tatlı ihtiyacını sağlıklı karbonhidrat ve protein kombinasyonlarıyla gidermenin daha uzun süre tok tutacağına dikkat çekti.
SAHURDA DOĞRU BESLENME
Doğru beslenme her zaman için önemli olduğu ancak 11 aylık rutin beslenmeni de dışına çıkıldığı bir dönemde Ramazan ayında doğru beslenmeni nasıl yapılması gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Sultan Karan Tuna, sahur ve iftarda nasıl beslenilmesi gerektiğini paylaştı. Sahurda daha çok protein ağırlıklı beslenmemiz gerektiğine vurgu yapan Tuna, “Bizi uzun süre tok tutacak besinlerden yana tercihlerimizi kullanmamız lazım. Hakkımızı yumurta, peynir, yoğurt gibi süt gibi ürünler kullanmamız lazım” dedi.
İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ
Uzun süren bir açlığın ardından artık iftar sofralarının nasıl olması gerektiği sorusunu yanıtlayan Sultan Tuna, “Öncelikle uzun süren açlık sonrasında direkt ana yemekle başlamıyoruz. Önce sıvı alımıyla başlamamız lazım. Bir bardak su içerek. Daha sonrasında çorba tüketimini istiyoruz. Kişilerden bir kase çorba. Erkek danışanlarımda bir kase çorba. Kadın danışanlarımda yarım kase çorba yeterli diyorum. Belki salatayla devam edilebilir” diye konuştu.
ÇORBA İÇME SÜRESİNİ UZATIN
Beyne doyma sinyali yaklaşık 10-15 dakika sonra gideceğini dikkat çeken Tuna, “Biz bu süreçte ana yemeği de bitirebiliriz. Sadece çorbayla içmiş olabiliriz. Önemli olan mümkün olduğunca çorbanın içim süresini uzatmak. Daha sonrasında ana yemeğe geçmemiz lazım. Eğer protein grubu varsa et, tavuk veya balık gibi bunların ızgara, haşlanmış ya da fırında pişirmesini istiyoruz. Sebze grubu olabilir. Lif açısından sebzeli bir zeytinyağlı sebze yemeği tercih edebiliriz. Hem et grubundan hem zeytinyağlı sebze grubundan da alabiliriz” dedi.
RAMAZAN’DA SIVI TÜKETİMİ VURGUSU
Ramazan’da sıvı alımının nasıl olması gerektiğini de anlatan Tuna, “Öncelikle bağırsak hareketliliği için ve boşaltım sistemi için su tüketimi çok önemlidir. Ben genellikle suyu bölmelerini istiyorum. Örneğin günlük 2 litre su içmemiz gerekiyor. Bunun 1,5 litresini iftar saatiyle gece yatana kadar, yarım litresini de sahurda tüketmelerini istiyorum. Çünkü parçalanmış yağlar vücuttan idrar yoluyla atılacaktır. Bunun için suya ihtiyacımız var” diye kaydetti. Uzun süren açlık, susuzluktan sonra vücudun çok bitkin bir hale geldiğini ve metabolizmayı hızlandırmak için su tüketiminin altını çizen Tuna, “Eğer su tüketimi mide bulantısı yapıyorsa, rahatsızlık veriyorsa sularına aroma ekleyebilirsiniz. Çubuk tarçın, taze maydanoz yaprağı olabilir, taze nane yaprağı olabilir, limon dilimi olabilir. Aromalarla suyu daha güzel hale getirebilirler” ifadelerini kullandı.
İFTARDAN SONRA TATLI TÜKETİMİ
İftardan sonra tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan diyetisyen Sultan Tuna, “Sahur ile iftar arasında çok uzun bir saat olduğu için genellikle kan şekerimiz düşüyor. İftardan sonra bir tatlı isteği olabiliyor. Bu çok normal. Bir kaliteli bir karbonhidrat grubunu ve bir protein grubunu birleştirmelerini istiyorum. Mesela bir porsiyon meyve ve 4 kaşık yoğurt gibi veya bir su bardağı süt ve bir porsiyon meyve gibi. Hurma, kuru kayısı, kuru incir tercih edilebilir” dedi. Tuna, yine de bir tatlı isteği oluyorsa tercihlerini sütlü tatlıları yana kullanmaları gerektiğini söyledi.