Orta Amerika ülkelerinden Guatemala  bir yanar dağlar ülkesi.  Ülkedeki  yanardağların bazıları da halen aktif durumda.


Aktif yanardağlardan bir tanesi de Acatenango Yanardağı.  Sosyal medyada yayımlanan Acatenango Yanardağı'nın volkanik şimşek üretme anı görenler şaşkına çevirdi.

Guatemala'daki Acatenango Volkanı yakınlarında yıldırım düştüğünde, örümcek benzeri şimşekler bir yanardağdan çıkıyormuş gibi göründü ve muhteşem bir optik yanılsama yarattı.

VOLKANİK YILDIRIM NEDİR?

Volkanik yıldırım veya kirli fırtına, bilim adamlarının da tam olarak anlamadığı nadir bir doğa olayıdır. Konunun anlaşılması için sade bir tanımlama yapmak gerekirse; volkan patlaması gerçekleştiği süreçteki farklı yüklü bulutların arasında oluşan yük geçişleri şimşek ve yıldırımlar oluşturur.

Volkanik yıldırım, volkanik bir patlamanın neden olduğu elektrik boşalmasıdır. Volkanın fırlattığı kül ve piroklastikler nötrdür, yani, Elektrik yükleri yoktur, bu nedenle kendi başlarına yıldırım üretemezler. Bununla birlikte, düşmanca ortamlarda volkanik malzemeler arasındaki sürtünme, volkanik sütunda iyonların salınmasına yol açarak bu etkileyici fenomenleri üretebilir. Pozitif ve negatif yüklerin ayrılması, deşarja neden olan büyük bir potansiyel fark yaratır.