Gündem

'Yılbaşı' çiçekleri ihracat yolunda

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yılbaşı süslemelerinin başladığını belirterek, "Çiçek ihracatında iklim etkisi ve yurt dışındaki piyasa daralması nedeniyle bu yıl yüzde 5'lik bir düşüş öngörüyoruz. 50 milyar dolarlık bir ihracatla sezonumuzu tamamlayacağımızı ön görüyoruz" dedi.

Abone Ol

Antalya’da seralarda yetiştirilen çiçekler, yılbaşı kutlamalarında dünya başkentlerini süslemeye devam ettiğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası Başkanı (ATB) Ali Çandır, yeniyıl öncesi büyük hareketliliğin yaşanan kesme çiçek alanında dünyanın yüzde 80 sprey karanfilin üretimini üstlendiğimizi ifade etti. Çandır, Christmas sevkiyatlarının tamamına yakınını neredeyse bittiğini ifade ederek “Bu hafta da uçaklarla gönderiyoruz. Yine geçtiğimiz yılla aynı oranda bir çiçek ihracatımız söz konusu oldu. Çiçek üretiminde birazcık iklimsel faktörlerin etkisiyle beraber yurt dışındaki piyasaların daralmasında getirdiği etkiyle tahmin ediyorum ki bu yılın yüzde 5 gibi bir düşüşte kapatacağız. Şu anda hedefimiz bu hafta yurt dışındaki sevkiyatları tamamlayıp önümüzdeki günlerde de iç piyasada. Bizim insanlarımıza, çiçeklerimizle buluşturmak için çaba sarf edeceğiz. Bu yıl 50 milyar dolarlık bir ihracatta sezonumuzu tamamlayacağımızı ön görüyoruz” diye konuştu.

“SATIŞLARIMIZDA BİR SORUN YOK”

Tabii genel olarak dünyadaki sprey karanfil üretiminin yüzde 80’ini Türkiye'de üretildiğin söyleyen Çandır, “Dünyaya çiçeklerimizi gönderiyoruz. Özellikle gelişmiş ülkelerde çiçek kültürü geliştiği için kişi başına çiçek tüketimi de artmış durumda. Özellikle özel günlerde insanlar çiçeksiz bir gün geçirmek istemiyorlar. Satışlarımızda bir sorun yok. Ancak genel ekonomik durgunluk sadece ülkemizde değil, Avrupa'da söz konusu” dedi.

SON 40 YILIN EN ÖNEMLİ BAŞARISI

Örtü altı üretim atılımının ‘Antalya’nın son 40 yılda yazdığı en önemli başarılı hikayesi’ olduğunu ifade eden Başkan Çandır “Antalya'nın örtüaltı tarım alanlarının yüzde 38'ini barındırdığını ve son 15 yılda bu alandaki üretimin yüzde 94 arttı. AB ülkelerindeki ekonomik zorluklar ve iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl ihracatta yüzde 5'lik bir düşüş yaşandı. Ülkemizin örtüaltı tarım alanlarının yüzde 38’i Antalya’da bulunmaktadır. Üretimin ise yarısı Antalya’da yapılmaktadır. Son 15 yılda örtüaltı tarım alanları Antalya’da 2 katına çıkmıştır. Sahilde ve yaylada sera sebzeciliği ve kesme çiçek üretimi son 15 yılda büyük artış göstermiştir. Örtüaltı kesme çiçek üretimi son 15 yılda Batı Akdeniz Bölgesi’ndeki 3 ile de yayılmıştır” diye kaydetti.

ANTALYA’DAN 43.5 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Türkiye’de toplam süs bitkileri üretimini değerlendiren Çandır, şunları kaydetti: “Süs bitkileri üretiminin, yüzde 38’i Antalya’da, yüzde 2’si Isparta’da ve yüzde 1’i ise Burdur’da yapılmaktadır. Ülkemizin örtüaltı kesme çiçek üretiminin ise yüzde 45’i Antalya’da yapılmaktadır. Tercih edilen ana tür karanfildir. Ülkemiz örtüaltı karanfil üretiminin yüzde 48’i Antalya’da, yüzde 40’ı Isparta’da, yüzde 2’si Burdur’da yapılmaktadır.  1-10 Aralık 2023 tarihlerinde ülkemizden 128 milyon dolar süs bitkileri ihracatı yapılmış olup değer bazında geçen yıla göre yüzde 1.5’lik bir gerilememiz söz konusudur. Adet bazında ise yüzde 6’lık bir gerileme yaşanmıştır. Süs bitkileri ihracatının yüzde 37’sini oluşturan kesme çiçek sektörü ise adet bazında yüzde 5 gerilerken değer bazında değişim göstermeyerek yine 47 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. Kesme çiçek ihracatının 43,5 milyon doları yani yüzde 92’si ise Antalya’dan gerçekleşmiştir. Kesme çiçek ihracatı yaptığımız üç ana pazar Hollanda İngiltere ve Rusya’dır” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }