Antalya'nın öne çıkan restoranlarından birinin üçüncü kuşak temsilcisi ve Şef Mehmet Akdağ, Yılbaşı sofrası için ideal hindinin hazırlanışını paylaştı. Akdağ, sıcak bir atmosfer ve özel lezzetlerle dolu bir sofra için çalıştıklarını belirterek yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı olarak da yılda 1 ya da 2 kez tüketilen hindinin nasıl pişirdiklerinin tüyolarını anlattı. Şef Mehmet Akdağ, bir yılbaşı sofrasının nasıl olması gerektiğini anlatarak “Sıcak bir ortam olmalı. Biz burada şuna dikkat ediyoruz; birinci sınıf yemeklerle, ürünlerle masaya, daha canlı nasıl gösterebiliriz? ona bakıyoruz. Yılbaşının olmazsa olmazı yılda 1 veya 2 kere yediğimizden dolayı hindin olması gerekiyor. Burada Antalya'nın imza yemeklerinde koymaya çalışıyoruz. Böylelikle ortaya hoş bir şey çıkıyor” dedi.

HİNDİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTASINI VERDİ

Şef Akdağ, hindinin pişirme süreçleri hakkında çeşitli teknikleri anlatarak “Özellikle et suyun içinde pişirerek daha yoğun ve farklı bir aroma elde ediyoruz” diyerek ürün kalitesini artırmak için iyi beslenen hindiye önem verdiklerini vurguladı. Akdağ, “Şimdi herkesin hindi pişirme konusunda farklı bir tekniği vardır. Herkes hindiyi, soğuk suda, yavaş yavaş haşlayarak yapıyor veya direk fırına atabiliyor. Birkaç teknik daha var. Marinasyon ile beraber yapılan biz özellikle yılbaşı günü çok fazla hindi pişirdiğimiz için her defasında suyunu alıp. Tekrar o başka bir yerde değerlendirme şansımız olmadığı için tesadüfen bulduğumuz bir teknik var. Hindiyi pişmiş bir et suyunun içinde tekrar pişiriyoruz. Böylelikle daha yoğun bir aromaya sahip oluyor. Ürün kalitesi de artıyor. Aynı zamanda o sudan yaptığımız pilavımız da çok kıymetli bir hale dönüşüyor. Bizim püf noktalarımızdan birisi” diye konuştu.

Hindiyi iyi bir üreticiden de almak gerektiğine dikkat çeken Akdağ “İyi bir üreticiden alıyoruz. Örnek vereyim, iyi bir besleme tekniğiyle beslenmiş hindinin lezzeti başka oluyor. Bir kere başımıza şöyle bir şey geldi; o dönem balık çok fazla çıkıyor. Hindiyi hamsi ile beslemişler, garip bir şekilde hindiden balık tadı geliyordu. Yani o yüzden bunların olmamasına dikkat ediyoruz. İyi bir işte besleme teknikle beslendiğinde ürün çok özel bir şekilde masaya geliyor” dedi. 

Dışişleri Sözcüsü Keçeli: Türkiye olarak Irak Türkmenlerinin yanındayız Dışişleri Sözcüsü Keçeli: Türkiye olarak Irak Türkmenlerinin yanındayız

10 KİŞİLİK BİR YILBAŞI MASASI 8 BİN TL

Yılbaşını evde veya dışarıda geçireceklerin maliyetlerine değinen Akdağ, kişi sayısına göre hareket ettiklerini ve hindi fiyatlarının bu yıl arttığını söyledi. Örneğin, 10 kişilik bir masanın maliyetinin 7 bin ila 8 bin TL civarında olabileceğini belirterek “Burada şöyle kişi sayısına göre hareket ediyoruz. Çünkü şimdi 6 kiloluk hindide veriyoruz. 10 kiloluk hindide veriyoruz. Bunların arasında rakamlar değişiyor tabii ki ama mevcut durumlardan dolayı tabii ki de bu sene biraz hindi pahalandı. Çünkü fiyat 3 katına çıktı. Diğer maliyetler de öyle. Şöyle söyleyeyim, sadece hindi olarak verirseniz başka işte yanında işte mezeleriyle, salatasıyla, tatlısıyla verdiğinizde fiyat başka oluyor. 10 kişilik bir masaya düşünün; aşağı yukarı işte 7 bin 8 bin TL’yi buluyor” diye kaydetti.

ANTALYA’NIN İMZA ÜRÜNLERİYLE SUNUM

Şef Akdağ'ın özellikle vurguladığı noktalardan biri ise ürettikleri lezzetleri kendi imza tabaklarında sunmaları oldu. Bu tabakların estetik ve pratik olduğunu, ana ürünü ön plana çıkardığını ifade etti. Sunumları hakkında da detaylı bilgi veren Akdağ şunları kaydetti:

İmza lezzetlerimizi imza tabaklarımızla vermeyi tercih ediyoruz. Çünkü öyle tabaklar var ki süslenmene gerek yok. Dokunmana gerek yok ana ürünü ortaya çıkmasını sağlıyor. Bugün de size kendi tabaklarımıza sunum yapalım dedik. Ortaya keyifli bir şey çıktı.”

Lider Gazete’ye özel hazırladıkları yılbaşı menüsünün sunumunu yapan Şef Mehmet Akdağ “Özellikle hani Antalya'da en çok bilinen birkaç ürünü yaptık. Hibeşimizi yaptık. Hibeş Antalya'nın bilindik en meşhur mezesidir. Dipsos olarak da kullanılır. Genelden ekmeği sürülerek yenilir ama bu ete, balığa da tavuğa da patatese de yakışan bir mezemiz. Bir tane kuru cacığımız yaptık. Hani neden kuru cacık diye adlandırıyoruz; sulandırılarak yapılmıyor süzme yoğurttan yapılıyor. İçinde mevsimin ekşi meyvelerini koyduğumuz yeşilliklerin koyduğumuz güzel bir cacığımız. Antalya'mızın meşhur bir dikenli kabağı var. Sadece Antalya'da ve Hatay'da bilinir, sarmaşık bitkisidir. Çok değerlidir ve ceviz taratoru olur. Bir tane enginarımızı yaptık enginarımızı karides ile sunuyoruz. İçinde bir protein ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz için herkes mücveri tavada yapar veya fırında yapar biz ızgarada yapmayı tercih ediyoruz. Bu defa size balkabaklı ve yeşil kabaklı, taze kabaklı bir mücver yaptık. Ayrıca elle kırılarak yapılan yeşilliklerden bir kırma salatamız var. Birde şarküteri tabağımız va; erik turşusu kiraz turşusu diğer füme etleriyle birlikte servis ediyoruz. Tabi kestaneli iç pilavımız ve hindimiz var” dedi.

Yeni yılın yaklaşmasıyla evde güzel bir sofra kurmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Akdağ, yılbaşı heyecanının herkesi sardığını ve evde güzel bir sofra için uzman tüyolarını paylaştı.

Editör: Emre Gündoğdu