Türkiye, Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde meydana gelen yangın faciasının yasını tutarken Bolu Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü’nün, otelin restoranı için 2 Ocak 2025’te uygunluk raporu verdiği ortaya çıktı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ardından otelin denetlenmesinin belediye sorumluluğunda olmadığını iddia etse de gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Belediye İtfaiye Yönetmeliği, denetim ve rapor hazırlama sorumluluğunun belediyeye ait olduğunu işaret etti.
KUZENİNİ İTFAİYENİN BAŞINA ATAMIŞ!
Bolu Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü’nün 2 Ocak 2025’te onayladığı dilekçede “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğine göre uygundur” onayı verilirken ayrıca Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Bolu İtfaiye Müdürlüğü’nü, Belediye Başkan Yardımcısı olarak atadığı dayısının oğlu Sedat Gülener’e bağladığı belirlendi. Ayrıca, belediyenin 2023 yılına ait faaliyet raporunda konaklama tesislerin denetlemesinin belediye tarafından yapıldığı bilgisi yer alıyor. Tanju Özcan, dayısının oğlu Gülener'i Belediye Başkan Yardımcısı olarak atamasını, "Sedat Gülener, benim dayımın oğlu. Bu doğru bunu bütün Bolu biliyor. O göreve getirilmesinde benim dayımın oğlu olmasının bir alakası yok" sözleriyle savunmuştu. Öte yandan, Bolu Belediyesi web sitesinin yangın faciası sonrası servis dışı kalması da kamuoyunun gündeminde yer alıyor.
YÖNETMELİĞE GÖRE SORUMLULUK BELEDİYEDE
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ardından otelin denetlenmesinin belediye sorumluluğunda olmadığını iddia etse de gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Belediye İtfaiye Yönetmeliği’ne göre sorumluluğun belediyelere ait olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Bolu Belediyesi'nin 2023 Faaliyet Raporu'nda 116’ncı sayfada "İlimiz dahilindeki konaklama tesisleri yangın güvenliği tarafından denetlemeler yapılmış olup, raporlar tanzim edilmiştir" ifadesi yer alıyor.
“İTFAİYEN ERİNİN GÖREVİ RAPORU DÜZENLEMEK”
18 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Belediye İtfaiye Yönetmeliği madde 6’ya göre itfaiye teşkilatının görevleri arasında “İşyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konularda mevzuatın öngördüğü raporları vermek ve görüş bildirmek” ifadesi yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Belediye İtfaiye Yönetmeliği Madde 13’e göre ise itfaiye erinin görevleri arasında, “İzin ve ruhsat vermeye yetkili merciler ile kişiler ve apartman yöneticilerinin talebi doğrultusunda yapı, bina, tesis ile açık ve kapalı alan, işletme gibi yerlere ilişkin önleme ve denetleme hizmetleri ile itfaiye raporunu Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre düzenlemek” ifadesi bulunuyor.
Öte yandan iş yerlerinde yangın güvenliğini kapsayan Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün 18 Kasım 2022 tarihli görüş bildiren yazıda ise, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin madde 5’ine atıfta bulunularak, “Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri; patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı ve depolandığı işyerleri; otuz kişiden fazla çalışanın bulunduğu her türlü işyerleri, ana giriş kapıları dışında cadde ve sokağa doğrudan bağlantısı olmayan ve birden fazla işyerinin bir arada bulunduğu iş hanı, çarşı ve benzeri işyerlerinde yangına karşı gerekli önlemlerinin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması, diğer işyerlerinde ise yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması” ifadelerine yer veriliyor.
MEVZUATA GÖRE RAPOR VERİR, GÖRÜŞ BİLDİRİR
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün görüş bildiren yazısında yine Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin itfaiye teşkilatının görevlerini içeren 6’ncı maddesini esas alınarak, “İşyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konularda mevzuatın öngördüğü raporları vermek ve görüş bildirmek” ifadelerine vurgu yapılıyor.
30’DAN FAZLA ÇALIŞAN VARSA RAPOR ZORUNLU
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün görüş bildiren yazısında yine Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesi göz önüne sunularak şu ifadelere yer veriliyor:
“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereğince, otuz kişiden fazla çalışanın bulunduğu her türlü iş yerinin ana giriş kapıları dışında cadde ve sokağa doğrudan bağlantısı olmayan ve birden fazla iş yerinin bir arada bulunduğu iş hanı, çarşı ve benzeri iş yerlerinin ruhsatlandırılabilmesi için itfaiye raporunun alınmasının zorunlu olduğu, bu kapsamda, ana giriş kapısı cadde ve sokağa direkt bağlantısı bulunan ve tapu kütüğünde tek iş yeri olarak geçen dört katlı mağazanın tüm katlarının tek bir iş yeri olarak ruhsatlandırılmak istenmesi durumunda yalnızca çalışan kişi sayısının esas alınması gerektiği, çalışan sayısının otuz kişi üzerinde olması durumunda belirtilen yere itfaiye raporu alınmasının zorunlu olacağı.”
“YÖNETMELİK BİZİM İÇİN ESASTIR”
Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programının canlı yayın konuğu olan Yangın Güvenliği Uzmanı Hasan Sarıcı facianın ardından yangın konusunda önemli açıklamalarda bulundu. ‘Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’ni esas alarak orada yazanların uygulanması gerektiğini vurgulayan Sarıcı, yangınlara karşı alınacak önlemlerin çok fazla olduğunu belirtti. Her an yangın çıkabilir düşüncesiyle binalarda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Sarıcı, “‘Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’ diye bir yönetmeliğimiz var. Hepimiz ona göre, yangına karşı nasıl tedbir alacağımızı, nasıl dizayn edeceğimizi, riskler nedir, bunları belirleyip tedbir almamız gerekiyor. Avrupa Birliği ülkelerinden edindiğimiz ‘Avrupa Normları’nda da bunların hepsi belirtilmiştir. ‘Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’ bizim için esastır” dedi.
“KALİTEDEN ÖDÜN VERMEDEN BU İŞLERİ YAPMALIYIZ”
Sarıcı, yangınlara karşı alınabilecek önlemler hakkında, “Alınacak önlemler çok. Senaryolar üretip hepsi geliştirilebilir. Bunlar çok zor şeyler değil. Onun için ‘Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’ni esas alıp orada yazılanları uygulamamız gerekir. Bu konuda asla yangına karşı kaliteden ödün vermeden bu işleri yerine getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.