Antalya Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuar, Antalya Valisi Hulusi Şahin de katılım sağladı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, projenin, coğrafi işaretlerin korunması, üretiminin artırılması ve kültürel değerlerin tanınması gibi hedefler doğrultusunda önemli adımlar attığını vurguladı. Çandır, Türkiye'deki coğrafi işaretli ürün sayısının artması ve uluslararası düzeyde bu ürünlerin tanıtılmasının potansiyel değerini artırdığını ifade etti.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ NESİLLERE AKTARMALIYIZ”

Antalya Valisi Hulusi Şahin de etkinlikte coğrafi işaret tescilinin önemine dikkat çekti. Coğrafi işaretli ürünlerin Türk mutfağının önemli bir parçası olduğunu ve bu alanda daha fazla yol kat edilmesi gerektiğini ifade etti.  Şahin, “Orta Asya’dan gelip, Viyana önlerine kadar geçen uzun serüvende, geçtiğimiz coğrafyalarda hem kendi öz değerlerimizi muhafaza ettik hem de oradaki değerleri, farklılıkları kültürümüze katarak kadim bir millet, kadim bir kültür olduk. Bizler bu kadim kültürümüzü hem muhafaza etmeli hem de gelecek nesillere başarılı bir şekilde aktarmalıyız” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ COĞRAFİ İŞARETLERİN YÜKSELİŞİ

Çandır, Avrupa Birliği'nde bu tür ürünlerin ticari değerinin 75 milyar Avro'ya yaklaştığını hatırlattı. Türkiye'nin bu alanda ciddi bir potansiyel taşıdığını belirten Çandır, “Bunun %32’sine denk gelen yaklaşık 23 milyar Avro’luk bölümü tarım ve gıda ürünüdür. Bu değer her geçen gün artmaktadır. Yani katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizleri hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemektedir” dedi.

Yöresel ürünlerin sadece lezzetleri ve kokularıyla değil, aynı zamanda taşıdığı hikayeleri ve kültürel mirasıyla büyülediğini vurgulayan Çandır, bu ürünlerin her birinin bir aile geleneği, bir tutku ve bir öykü taşıdığını belirterek “Hiç unutmamalıyız ki yöresel ürünler yalnızca; özel bir damak tadı ve sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü değildir. Bunlar; yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünlerdir” diye konuştu.

“COĞRAFİ İŞARET ZENGİNLİK DEMEK”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise açılış konuşmasında; "Coğrafi işaretin ne faydası var, bir parmesan peyniri 1 milyar 400 milyon avro. Bizdeki peynir çeşidi dünyanın hiçbir yerinde yok. Hem illerde var hem ilçelerde var. Gelirimiz ne, yurt dışına satışımız ne? Sıfır. Adam bir peynirden 1 milyar 400 milyon avro para kazanacak, biz bu kadar zenginliğin içinde hiç para kazanamayacağız. İşte YÖREX bunu sağlıyor. Bugün coğrafi işaretlerin neredeyse yarısını odalar sağlıyor. Bu coğrafi işaretler zenginlik demek, zenginliği dünyayla paylaşmak demek, onu da paraya çevirmek demek. Bunun ilk adımını attık."

YÖRESEL ÜRÜNLER, KÜLTÜREL MİRAS

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar da, Yörex Fuarı'nın Antalya'nın 1000 yıllık hikayesinin son halkası olduğunu ve şehrin ekonomik açıdan önemli bir rol oynadığını belirtti. Tarım, sanayi, Ar-Ge, yükseköğretim ve turizmin her alanda büyüdüğünü vurgulayan Bahar, fuarın Antalya'nın alternatif turizm potansiyelini artırdığını ve birleştirici bir unsur olduğunu ifade etti.

Yöresel ürünlerin hem lezzetleri hem de taşıdığı hikayeleri ile büyüleyici olduğunu söyleyen Bahar, bu ürünlerin kültürel mirasın bir yansıması olduğunu belirtti. Bahar, “YÖREX Fuarı, bu hikayeleri canlı bir şekilde anlatma ve paylaşma fırsatını bizlere sunmaktadır. Burada, her ürünün bir aile geleneği, bir tutku ve bir öykü taşıdığını görmek, bu etkinliği daha da özel kılmaktadır.Yöresel ürünlerimizin her biri, şehirlerimizin geçmişi ve geleceği arasında köprüler kuruyor, ve bu köprülerin üzerinde yürümek bizlere büyük bir ayrıcalık ve gurur veriyor” dedi. 

Domuztepe'de 7 bin 450 yıllık 3 silo ve damga mühürler bulundu Domuztepe'de 7 bin 450 yıllık 3 silo ve damga mühürler bulundu

Fuar, ziyaretçilere yöresel ürünleri keşfetme ve tadım fırsatı sunarken, üreticilere de ürünlerini tanıtma ve pazarlama şansı sağlıyor. Türkiye'nin zengin coğrafyasından gelen bu ürünler, her birinin özgün bir hikayesi olan aile geleneğini yansıtıyor.  Yörex Fuarı'nın bu yılki etkinlikleri, 2-5 Kasım tarihleri arasında ANFAŞ-Antalya Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Editör: Emre Gündoğdu