Gündem

Yüksek kiraya çözüm önerisi

Yüksek kira fiyatlarının tüketiciler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, konuyla ilgili olarak "Yüksek kiralar maalesef uzun zamandır karşımızda bir sorun olarak duruyor" diyerek çözüm önerileri sundu.

Abone Ol

Kira artışlarının kontrol altına alınması gerektiğini belirten Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, konut fiyatları son 3 yılda önemli ölçüde arttığını, bu artışın, kira fiyatlarını da etkilediğini ve birçok ailenin gelirinin büyük bir kısmı kiraya gittiğini kaydetti. Kiraların semte göre belirlenmesini öneren Güllü, bu uygulamanın sektördeki referans fiyatlarının yükselmesini engelleyebileceğini ifade etti. 


‘PAŞA KEYFE’ GÖRE BELİRLENİYOR
Kiraların belirlenmesinde referans fiyat uygulamasının olumsuz etkilerini vurgulayan Güllü, “Fakat kiraların belirlenmesinde yani başlangıçta diyeyim yani bir kiracıyla sözleşme yaparken herhangi bir sınırlandırma yok. Yani aynı yere ben 10 binde diyebilirim, 50 binde diyebilirim. Yani bu neye göre belirleniyor?  Benim inisiyatifime, benim paşa keyfime göre belirleniyor. Herhangi bir şey yok. Eğer talep varsa ben arttırabildiğim kadar arttırmaya bakıyorum. Ben arttırınca yan taraftaki daire sahibi de arttırıyor. O bölgede faaliyette bulunan emlakçı da arttırıyor. Dolayısıyla bu referans fiyatla bir anda uçurum oluyor’ dedi. 


TAVAN UYGULAMASI ŞART
Rayiç kira bedellerinin önüne geçebilmenin çözümlerini anlatan Güllü “Bir tavan uygulaması yapılabilir. Yani bir bölge esas alınabilir ya da belediyedeki rayiç değerler esas alınarak bunlar çok rahatlıkla yapılabilir. Yani burada ama mutlaka bir tavan uygulaması getirilmesi gerekir. Tavan sınırı getirmediğiniz müddetçe o referans alma olayı bitmeyecek. Zaten temel sıkıntı referans almadan kaynaklı olarak. Siz şimdi tavan fiyatı, üst sınırın belirlenmesi semte göre bir üst sınır belirlenmeli” diye konuştu.  


BARINMA TEMEL HAK
Kamu otoritelerinin tüketiciyi koruma görevini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Güllü, "Anayasa'nın 172. maddesi, devletin tüketiciyi koruma yükümlülüğünü belirtiyor. Kiralar ve yaşam koşulları konusunda adım atılmalıdır" dedi. Bunun bir mülkiyet sınırlandırması olmadığını belirten Güllü, “Burada bir kamu yararı söz konusudur ve 8 temel tüketici hakkından belki en başlarından gelmesi gereken barınma hakkıdır. Dolayısıyla devlet geçici bir süreyle üst sınırlandırma getirildiği  takdirde piyasa normal seyrine inecektir” dedi.  

BİLGİ KİRLİLİĞİ AZALACAK
Ayrıca, emlak ilanlarındaki doğrulanmış ilan sisteminin önemine dikkat çeken Güllü, Ticaret Bakanlığı'nın yeni doğrulanmış ilan sistemi ile kiracıları ve alıcıları koruyacak bir düzenleme yaptığını, bu uygulamanın, sektördeki dolandırıcılığı ve bilgi kirliliğini azaltacağını kaydetti. Güllü, “Artık doğrulanmış ilan sistemiyle ve 1 Ocak 2025 itibariyle de zorunlu hale gelecek bu sistemle artık bir yerle ilgili bir tek ilan verilebilecek ve bir tek emlakçı bu işi takip edebilecek. Bu işi eğitimini almış sertifikası olan bu işi gerçekten meslek olarak yapan ve vergisini devlete ödeyen insanlar yapacak. Tabiri caizse merdiven altın önüne geçecek. Ticaret Bakanlığımızın bu uygulamasını çok başarılı ve yerinde görüyoruz” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }