Tüketilen suyun içilebilir olması için Sağlık Bakanlığının yayınladığı insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmeliğine uygun olması gerektiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube başkanı Ali Manavoğlu, “Sağlık Bakanlığının rutin bir şekilde oluşturduğu denetim ve kontrol programı ile hem ambalajlı sular hem de şebeke sularıyla ilgili düzenli olarak analizler yapılıyor. Sağlık bakanlığının belli sistemleri var, bu sistemlere girdiklerinde veya tüketmiş oldukları su markalarının web sitelerine girdiklerinde yapılmış analiz sonuçlarını görebilirler. Tüketici isterse şehir şebeke suyu veya ambalajlı suyu halk sağlığı laboratuvarına veya tarım ve orman bakanlığının il gıda kontrol laboratuvarına veya akredite olmuş laboratuvarlara götürerek inceletebilir” dedi.
ARITMA SUYU KULLANANLAR DİKKAT
Arıtma suyu kullanımında cihazın ve filtrenin bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Manavoğlu, “ Bakımı düzenli yapılmazsa suda istenmeyen tat, koku ve suyun kimyasal parametresinde olumsuzluklar oluşabilir. Bu yüzden yılda 1 defa filtrelerin değişmesi gerekiyor. Ayrıca arıtma suyunda kullanılan hortumun temiz ve hijyenik koşullarda saklanması gerekiyor” diye ekledi.
AMBALAJLI SULAR GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMAMALI
Ambalajlı su kullanımında ise güneş ışığına maruz kalmanın olumsuz etkilerine dikkat çeken Manavoğlu, “Ambalajlı sular ve damacanalarda dikkat edilmesi gereken en büyük husus ise güneş ışığı altında kalmasıdır. Yoksa mikroorganizmalar için mükemmel bir üreme ortamı oluşacaktır. Aynı zamanda plastik emigrasyonla beraber istenmeyen tat, koku oluşumu karşımıza çıkacaktır. Suların serin ve gölge bir yerde saklanması gerekiyor” diye belirtti.