Sağlık

Bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat!

Doğru ilacın, uygun zamanda, uygun dozda kullanılmaması durumunda hem kişisel ve toplumsal sağlığa hem de ülke ekonomisine ciddi zarar verildiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu aktaran Doç. Dr. Tuğçe Kara, “Bilinçsiz ilaç kullanımı gerçekten önemli bir sorun. Özellikle antibiyotik direnciyle karşı karşıyayız. Gereksiz antibiyotik kullanmamak lazım” diye uyardı.

Abone Ol

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi sağlık sorununa sebep olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Doktoru Doç. Dr. Tuğçe Kara, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, salgın döneminde sıkça karşımıza çıktığını ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerle ilgili olup, kendi kendine geçebilen hastalıklar olduğunu vurguladı. Ancak vatandaşlar arasında doktora başvurmadan ilaç kullanma eğilimi olduğuna dikkat çeken Tuğçe Kara, bilinçsiz ilaç kullanımının ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

“ANTİBİYOTİK DİRENCİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Antibiyotik direnci konusunda da uyarılarda bulunan Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının bu direnci artırabileceğini belirtti. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda istirahat, yeterli sıvı alımı ve mevsim meyveleri tüketimi öneren Kara, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarını bu dönemde sık görüyoruz. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu, virüsler, virüsler de kendi kendine geçen herhangi bir ilaç gerektirmeyen hastalıklardır. Evet, bilinçsiz ilaç kullanımı gerçekten önemli bir sorun. Özellikle antibiyotik direnciyle karşı karşıyayız. Bizde gereksiz antibiyotik kullanmamak lazım. Sadece soğuk algınlığı tedavisi istirahat yeterli sıvı alınması, mevsim meyvelerini tüketilmesi. Bu şekilde hastalar kendi kendilerine dinlenerek iyileşmeyi beklemeleri gerekiyor” dedi.

Halk arasında yaygın bir söylenti olan "Çok fazla antibiyotik kullanmak dirence sebep olur mu?" sorusuna yanıt veren Tuğçe Kara, bu durumun antibiyotik direncini artırabileceğini doğrulayarak “Tabii antibiyotik direnciyle karşı karşıya kalıyoruz. Normalde etki eden antibiyotikler gereksiz yere kullanıldığı zaman direnç gelişiyor. Böylece de etkisiz hale geliyor. Kesinlikle gereksiz antibiyotik kullanmamamız lazım hekim. Başvurunun özellikle aile hekimlerine başvurarak gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra gerekiyorsa şayet ilaç kullanmamız gerekiyor, onu öneririm” diye konuştu.

BOL SIVI TÜKETİN

Kara vatandaşlara önerisi ise şu sözlerle kaydetti: “Gereksiz antibiyotik kullanımdan kaçının ve şikayetlerinizle doktora başvurun. Özellikle aile hekimlerine başvurarak gerekli muayene ve tetkikleri yaptırdıktan sonra ilaç kullanımına karar vermek önemli. Havalardaki dengesizlikler karşısında bağışıklık sistemini güçlendirmek için medikal ilaçların yanı sıra bol sıvı tüketimi, meyve sebze ağırlıklı beslenme ve el hijyenine dikkat etmek gerekiyor”

Kara, çocukları özelinde annelere de seslenerek, hastalık dönemlerinde çocukları okula veya kreşe göndermemelerini, bu sayede enfeksiyon riskini azaltmalarını öneriyor. Son olarak Kara üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı sadece semptomatik tedavilerin yeterli olduğunu hatırlattı.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }