Geçtiğimiz günlerde TUİK tarafından açıklanan verilerde Türkiye'nin doğum hızının düştüğü kayıtlara geçti.  2023 yılı doğum istatistiklerine göre Türkiye'de toplam doğurganlık hızı 1,51 olarak açıklandı. Ülke gündeminde geniş yer bulan verilere ilişkin 'endişe verici olduğunu' vurgulayan  Cumhurbaşkanı Erdoğan ,"Bu Türkiye açısından varoluşsal bir felakettir, tehdittir. Mevcut durum ülkemiz açısından tolere edilebilir durumdan çıkmıştır." ifadelerini kullandı. AK Parti'nin Kızılcahamam'da düzenlenen istişare ve değerlendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Göktaş ise bu durumun Türkiye özgü olmadığını belirterek "Dünyadaki örnekleri inceliyor, gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

3 İLDE PİLOT UYGULAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ulaşıma neşter Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ulaşıma neşter

Bakan Göktaş, Türkiye'nin ana gündem maddeleri arasında giren doğum hızının düşmesine ilişkin bu durumun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, birçok ülkenin bu sorunla mücadele ettiğin belirtti. 15 Mayıs’ta kamuoyuna açıklanan Aile Eylem Planınında doğum oranlarına yönelik önemli bir bölüm ayırdıklarının altını çizen Bakan Göktaş, doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatacaklarını da duyurdu.   Dünyadaki örnekleri incelediklerini aktaran Bakan Göktaş, gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini bildirdi.
KADIN ODAKLI ÇALIŞMALAR YOLDA
Dünya genelinde uluslararası birçok şirkette kadınların önemli konumda, karar alma mekanizmalarının içinde yer aldığına dikkati çeken Göktaş, "Tüm bu örnekleri inceliyoruz. Ülke kalkınmasına da katkı sağlayacak yeni modeller için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hayata geçireceğimiz yeni modellerle, esnek ve uzaktan çalışmalar modelleri dahil,  kadınların ev ve iş hayatı arasında tercih yapma zorunluluklarını kadınların ev ve iş hayatı arasında tercih yapma zorunluluklarının ortadan kalkmasını hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.
Göktaş, Bakanlık olarak her zaman kadınların yanında olduklarını, onların haklarını savunduklarını ifade etti.
 

Editör: Emre Gündoğdu