Özçatalbaş, Birleşmiş Milletler’in yayımladığı bir raporda, hayvansal protein ihtiyacının böceklerden sağlanabileceğini belirtmesi ile ilgili yaptığı açıklamada “Raporda, açlık çeken toplumlarda özellikle çocukların protein ihtiyacını karşılamak için bu öneri sunulmuştu. Dolayısıyla bu öneri, küresel bir zorunluluk olarak değil, açlıkla mücadele eden toplumlar için bir çözüm olarak değerlendirilmelidir" dedi.

Türkiye'de bu yaz 76 milyon insan aşırı sıcakların etkisinde kaldı Türkiye'de bu yaz 76 milyon insan aşırı sıcakların etkisinde kaldı


KÜLTÜREL VE İNANÇSAL FAKTÖRLER ETKİLİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) dünya çapında bir otorite olduğunu ancak açıklamalarının yasa veya kanun niteliği taşımadığını vurgulayan Özçatalbaş, böcek tüketimi konusunda temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti. Özçatalbaş, "Bir büyükbaş hayvandan elde edilen protein ile bir böcekten elde edilen proteinin kıyaslaması yapıldığında, böcekten elde edilen proteinin 12 kat daha düşük enerjiyle sağlanabileceği belirtiliyor. Ancak hayat sadece matematik değil. Kültürel ve inançsal faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır" ifadelerini kullandı.


“2 MİLYAR İNSAN KÜLTÜREL OLARAK TÜKETİYOR”
Bugün dünyada yaklaşık 2 milyar insanın kültürel olarak böcek tükettiğine dikkat çeken Özçatalbaş, diğer toplumların ise inanç ve kültürel açıdan böcek tüketimine mesafeli olduğunu söyledi. Özçatalbaş, "Gelişmiş ülkeler kendilerini farklı konumlandırıyorlar ve bu tür çıkarımlarda bulunuyorlar" dedi. Covid-19 pandemisi ve Ukrayna-Rusya savaşı dönemlerinde gıda krizlerinin öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan Özçatalbaş, Türkiye'nin İstanbul mutabakatıyla bu süreçte önemli bir rol oynadığını hatırlattı. Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma amaçlarının ilk iki maddesinde yoksulluk ve kıtlıkla mücadeleye yer verdiğini belirten Özçatalbaş, 2030 yılına kadar açlığın sonlandırılmasının hedeflendiğini ancak bunun gerçekleşmesinin zor olduğunu söyledi.


BM REÇETELERİNE TEMKİNLİ YAKLAŞMAK GEREKİR
Özçatalbaş, Birleşmiş Milletler’in, açlıkla mücadele için öneriler sunarken, şu anda 840 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu dikkate alması gerektiğini vurgulayarak “ Dünyanın bir kısmı obezite ile mücadele ederken, diğer kısmı açlık çekiyor. Çöpe giden gıdaları doğru ve uygun şekilde kullanarak bu sorunu çözmek mümkün. Ancak bu inisiyatifi geliştiremiyorlar. Bu nedenle Birleşmiş Milletler'in reçetelerine temkinli yaklaşmak gerektiğine inanıyorum" dedi.

Editör: Emre Gündoğdu